Plocka fram:
- 1 gul eller röd lök (eller varför inte blanda?)
- 2 vitlöksklyftor
- 3-4 dl vatten
- 6 dl frysta ärtor
- ca 2 msk kyckling- eller grönsaksfond eller 1/2-1 buljongtärning
- 1/2 -1 dl vitt vin eller rosé, har du inte det så ta lite vittvinsvinäger eller citron istället!
- en skvätt grädde
- salt och peppar
- olja
- Eventuellt något att toppa soppan med, som bacon, crème fraîche, räkor, citron mm.
Börja med att hacka löken och vitlöken (orkar du inte kan du pressa den)
Stek lök och vitlök i lite olja i en ganska stor kastrull.
Ta i vatten, ärtor och fond. Låt det koka utan lock tills ärtorna är mjuka.
Mixa soppan slät och häll i vin (eller smaka av med vinäger/citron) låt soppan koka någon minut till.
Ta i grädden, smaka av med salt, peppar och fond, koka upp och servera!
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar