onsdag 9 januari 2013

Mammas riktigt goda porterstek

Till denna smaskiga husman behöver du följande:
  • 1 kg putsad rostbiff/nötstek/fransyska/älgstek/högrev/innanlår
  • 1 flaska porter (33 cl)
  • 1 dl outspädd svartvinbärssaft
  • 1 dl soja
  • 3 msk kalvfond 
  • 1 gul lök
  • 10 enbär
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 tsk timjan
Sås
  • 8 dl silad sky
  • 5 msk vetemjöl
  • 3-5 dl grädde
  • salt & peppar
  • ev. fond och svartvinbärsgelé
Tillbehör
  • Potatis
  • Kokta morötter
  • Kokta Haricot Vert
  • Svartvinbärsgelé
Skiva löken grovt och krossa enbären lätt, jag la mina kryddor i en gasbinda men efter som man ändå silar skyn spelar det inge större roll hur man gör.

Blanda allt till köttet och koka steken ca 1 -1,5 timma. Köttet ska kännas mört, vill man använda köttermometer ska den vara runt 75 grader.

När det är klart: ställ köttet åt sidan i 20 minuter.

Vira in steken i folie och ställ den åt sidan.

Sila skyn i kastrull och späd med vatten så att det blir runt 8 dl.

Koka upp skyn och häll i grädden som du vispat med mjölet.

Låt såsen sjuda och smaka av med salt, peppar och ev fond och svartvinbärsgelé.

Njut kungligt!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

nrelate .nr_post_title { Font-style: normal !important; }

Printfriendly