torsdag 26 maj 2011

Mango-Muffins



Om du vill laga dessa fina muffinsar behöver du leta fram:
  • 150g smör
  • 1 3/4 dl socker (mer om du byter ut mangon mot tex hallon)
  • 2 ägg
  • 1 tsk riktigt vaniljsocker eller 2 tsk utan prickar
  • 1/2 dl vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver.
  • Mango (eller annan frukt/bär/choklad)
  • ev. cocosflingor
Sätt ugnen på 250 grader

Blanda socker och smör

Knäck i äggen och rör om

Hacka mangon

Ta i vaniljsocker

Blanda i mjölet+bakpulvret och ta i vattnet och avsluta med att röra i mangon.

Häll smeten i muffinsformar och toppa med lite cocosflingor

Grädda i mitten av ugnen i 8-10 min. 

Ät upp dem med en kopp te!

onsdag 25 maj 2011

Agnes underbara frukostbullar



Min kära systers otroligt goda frukostbullar.

Du behöver:
  • 6 - 8 dl vetemjöl
  • 1 msk brödsirap
  • 12 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 2,5 dl kallt vatten
  • 1 msk olja
  • Sesamfrön
Smula jästen.

Häll i vattnet. Blanda tills jästen har löst upp sig. Enklast bakar du i en matberedare, men det går självklart att vispa för hand eller med elvisp och degkrokar.

Häll sedan i olja, sirap och salt.

Börja med att ta i 6 dl mjöl, lite i taget. Knåda runt det lite. Ta ev i mer mjöl. När degen lossnar från kanterna har du tagit tillräckligt mycket mjöl. 

Dela degen i 10 lika stora delar och forma till bullar.

Lägg på en plåt och täck med en bakhanduk och stoppa in i kylen och låt jäsa under natten.

När du sedan kommer upp på morgonen sätter du ugnen på 250 grader, penslar bullarna med vatten och tar på lite sesamfrön sen går du och duschar, stoppar in bröden, 

Klär på dig och sedan är de klara att ätas! (ha dem inne i 10 minuter)





























The Lovely Lady herself <3

tisdag 24 maj 2011

Pasta Puttanesca

Till denna mycket goda pastasås behöver du:
  • Spagetti ca. 100g/person
  • 1 stor gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 ask sardeller (eller ansjovis om du har det hemma)
  • 2 msk kapris
  • 1/2 dl olivolja
  • 8-10 tomater (ev några körsbärstomater)
  • 1 dl vitt vin
  • parmesan
  • 1 kruka persilja
  • svartpeppar och flingsalt
Koka upp vattnet till pastan.

Finhacka vitlöken och skär den gula löken i tunna skivor.

Hacka sardellerna och kaprisen grovt. Stek med olivolja och lök i en kastrull eller gryta.

Skär ett kryss i tomaterna. Om man vill kan man ta bort några av de stora tomaterna och ta några lite sötare körsbärstomater istället.

Skålla tomaterna i pastavattnet. Låt dem koka tills det att skalet har spruckit och "fladdrar" lite.

Skala dem under kallt vatten och skär i tärningar. (Tack mamma för hjälpen <3)

Ta i vinet och tomaterna i grytan och koka i minst 10 min men gärna längre.

Koka pastan och häll på såsen när den är klar. Toppa med hackad persilja, parmesan, salt och peppar!

Delizioso!

*Orginalreceptet kommer från Saras Kök

måndag 23 maj 2011

Nisses Coleslaw


Du behöver:
  • Morötter
  • Vitkål
  • Majonäs
  • Créme Fraiche
  • Kummin (om du vill, Nisse själv tar inte kummin men det kan vara gott ibland)
  • Fransk senap
  • Salt
  • Peppar
Hacka vitkålen och riv morötterna

Blanda sedan lagom mycket av allt i en skål.

Extremt gott till hamburgare och revbensspjäll!!

söndag 22 maj 2011

Leilas Super Smoky Hamburgare


För att göra dessa fantastiskt goda burgare till fem trevliga personer behöver du:
  • ca. 800 g nötfärs
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 ägggulor
  • några droppar tabasco
  • 1/2 tsk flingsalt
  • Svartpeppar
  • 0,5 tsk Liquid Smoke (rökessens på flaska) Ser ut så här:

Blanda allt!

Forma till fina hamburgare. Det går lättare om man blöter händerna :)

Grilla eller stek dem och ät med alla tillbehör du gillar!

Tips! Servera med min brors coleslaw

fredag 20 maj 2011

Asiatisk BBQ Kykling


Till fem glada människor behöver du:
  • 600g kyckling
  • 1,5 msk grillkrydda
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • en halv chili
  • olivolja
  • saft av 1-2 lime
  • 1/2 dl vatten
  • färsk koreander
Sätt ugnen på 175 grader

Skär filéerna i 3 delar på längden och krydda med grillkrydda

Hacka chili och vitlök (väldigt mycket chili och vitlök på den här bloggen har jag märkt)

Fräs löken och chilin i lite olivolja.

Ta av kastrullen från värmen och tillsätt lime och vatten.

Stek kycklingen så att den blir vacker och stoppa sedan in den i ugnen med chililimevitlöksspadet.

Tilllaga tills kycklingen är klar (ca. 8-12 min)

Strö över lite koriander om du gillar det och servera med bulgur, ris eller kanske den här couscoussalladen. En yoghurtsås är väldigt smaskigt att ha till också!

torsdag 19 maj 2011

Snabb couscoussallad

Till denna snabba och enkla sallad behöver du:

  • 4 port couscous
  • buljongtärnig eller fond
  • tomatpuré
  • 1 tomat
  • 1/2 röd lök
  • bönor av valfri sort
  • saft av lime eller citron

Koka couscous med lite buljong och tomatpuré.


Tag en Lycopersicum Lycopersicum

och skär den i lagom stora bitar.

Plocka sedan fram en halv lök

och hacka den i små bitar.

Blanda allt med bönor om du vill ha det lite matigare och pressa på lite lime eller citron.

Servera till kyckling som denna BBQ-variant eller något annat gott!

onsdag 18 maj 2011

Asgoda amerikanska pannkakor (Pangkakor!)



Att hitta ett bra recept på amerikanska pannkakor har inte varit helt lätt. Men efter att ha provar Marta Stewarts och en massa andra har jag tillslut hittat detta:


Till ungefär 15 stycken små pannkakor behöver du:
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk socker
  • 1 krm salt
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 msk smält smör
  • 1 ägg
  • smör till stekning
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Häll sedan i mjölken och knäck tillsist i ägget. Vispa runt tills smeten ser ut ungefär...

Såhär!

Stek på medelvärme i en stekpanna eller en plättlagg. Ta ca. 1 msk smet till varje pannkaka och vänd när de ser lite fina och bubbliga ut på ovansidan.

Servera med till exempel sirap och smör, socker, sylt eller varför inte jordnötssmör och skivad banan?

Yummy!

Bra morgonpannkakssstekarmusik: Seu Jorge

måndag 16 maj 2011

Pho Bo


En variant av den vietnamesiska rätten Pho Bo.

För att laga den behöver du införskaffa:
  • 3 citrongräs
  • en stor bit ingefära
  • 1-2 scharlottenlökar
  • 3/4 dl kyckling eller kalvfond
  • ett paket risnudlar (4 port)
  • olja
  • 1 morot
  • 1 paket sockerärtor
  • 100g böngroddar
  • 1 dl jordnötter
  • 4 skivor lövbiff
  • 1/2 dl jordnötter

Ta en ganska stor bit ingefära och ca. 3 citrongräs.

Hacka dem

Ta en schalottenlök och dela på mitten.

Koka upp alltihop med ca 1l vatten och fond. Låt dra i en timme.

Koka risnudlarna efter vad som står på paketet. Spola dem i kallt vatten och blanda ner lite olja så att de inte klibbar ihop.

Skär morot, schalottenlök och sockerärtor i tunna strimlor. 

Skölj ca 100g böngroddar och hacka jordnötter.

Strimla och stek lövbiffen. Salta och peppra. 

Sila av buljongen och koka upp igen.

Lägg lite nudlar i varje skål. Ta på grönsakerna och köttet. Slå på buljong och avsluta med att toppa med lite nötter och färsk koriander.

đi trước (varsågod)

psst... Vill man att det ska bli lite starkare kan man blanda: skal och juice av en lime, 1 msk asiatisk fisksås, 3 msk socker, 1 finhackad vitlöksklyfta och 1/2 hackad chili i en skål och servera till.

Printfriendly