lördag 7 maj 2011

Pappas Risotto



Till cirka 5 riktigt goda portioner!

Du behöver:
  • 1 rödlök eller några schalottenlökar
  • typ 1 dl olivolja
  • 5 dl aborioris (risottoris)
  • 2-3 dl vitt vin
  • fond (välj smak utefter vad du ska ha i den och ha den till, tex. hummerfond till fisk)
  • Saker att ta i risotton, tex. svamp, räkor, sparris, musslor mm.
  • ca. 2 dl parmesanost eller västerbotenost

Fond: Fyll en kastrull med vatten och koka upp med lagom mycket fond. Det ska smaka om vattnet men inte för mycket. När det har kokat upp kan du sänka värmen till lägsta och låta det stå så länge.

Hacka lök


Ta en stor kastrull. Häll i olivoljan i den och stek löken tills den är mjuk, men inte bränd. 


Ta i riset och stek lite till under omrörning.
Häll sedan i vinet och rör lite till. Salta och peppra.


Ta en soppslev och fyll den med fond, häll fonden på riset, rör och låt det småkoka. När risotton ser lite grötig ut och onden har kokat bort tar du i lite mer och rör igen. Upprepa detta tills du tycker att risotton smakar bra och riset inte är hårt.

Om du tycker att risotton smakar för lite fond när den börjar bli färdig är det bara att hälla i lite mer.


Stek eventuella grönsaker och ta i dem precis på slutet. Räkorna ska bara vändas ner så att de blir varma, inte koka.

Ta i ost precis innan ni ska äta. Servera som den är eller med tex. kykling eller lax.

Mums Mums Mums!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

nrelate .nr_post_title { Font-style: normal !important; }

Printfriendly