måndag 22 augusti 2011

GRYM Jerk-kyckling

En monstergod Jamaicansk kyklingrätt. Laga den! Ät den!

Du behöver införskaffa:

Kycklingen:
  • ca. 1 kg kycklingfile
  • Flytande honung
  • Rosmarin
  • Koriander
Riset:
  • 1 knippe färsk rödlök eller 1 stor vanlig rödlök
  • 1 knippe färsk gul lök eller en stor vanlig gul lök
  • 1 knippe salladslök
  • 2 msk kycklingbuljong
  • 1 kanelstång
  • 250 g långkornigt ris
  • 400 g svarta bönor
Jerk-såsen:
  • 1 chili
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 lagerblad
  • 1 knippa timjan
  • mald kryddnejlika 
  • mald kryddpeppar
  • mald muskotnöt
  • 7 msk ljus rom
  • 6 msk vitvinsvinäger
  • (lök från riset, läs längre ner i receptet)
Sallad:
  • Paprika
  • Endiv
  • Romansallad
  • 1-2 lime (spara en halva till yoghurtsåsen)
  • 1/2 rödlök
  • Krasse
  • olivolja
  • salt+peppar
Övriga tillbehör:
  • Majskolvar (1 var)
  • Yoghurt
  • lite lime
  • lite koriander

Sätt ugnen på 225 grader

Skär ett snitt genom i kycklingen, den ska hänga ihop i en sida så att det blir som två "ben".

Marinera i lite flytande honung, olivolja, hackad rosmarin, hackad koriander, salt och peppar. Ställ in i kylen och marinera.

Sätt på vatten, salta och lägg i den skalade majsen. Låt koka ca. 15-20 minuter.

Hacka löken i lagom stora bitar.

Hacka vitlök och chili och blanda med 2/3 av löken, 2 lagerblad, timjan, så mycket kryddor du känner för (typ 1/2 tsk eller mer), rom, vinäger och en msk flytande honung.

Mixa allt till en fin sås.

Stek kycklingarna på den fina sidan så att de får vacker färg, vänd och stek pyttelite på den andra sidan också.

Lägg i en form, häll på såsen och ställ in högt upp i ugnen ca. 15 min eller tills kycklingen är klar.

Stek resten av löken och kanelstången i en kastrull. 

Häll på vatten, fondris och bönor när löken är lite mjuk. Koka upp, sänk värmen och lägg på locket. Låt sedan puttra  i ca. 12 min.

Ta upp majsen och stek eller grilla.

Hacka paprika, endive och romansalladen och riv över en halv rödlök.

Klipp över krassen och koriander, pressa på lime, salta lite och avsluta med att ringla över olivolja och blanda om.

Servera allt med en sås som du gör av yoghurt, lime, koriander och lite salt.

MUMS!

(Orginal Receptet är från Jamie Oliver)



6 kommentarer :

  1. Var kommer dom svarta bönorna in och varifrån kom majskolvarna? Kanske slarvigt läst av mig?/En just nu denna rätt tillagandes Göran

    SvaraRadera
  2. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt, jag tror att majsen har kommit bort någon stans i den väldigt långa ingrediens listan, ska uppdatera genast :) Bönorna där emot står där, men som sagt det var väldigt mycket ingredienser. Hoppas det blev gott!

    SvaraRadera
  3. hur vore det om du uppgav proportioner

    SvaraRadera
  4. Det mesta är väl ändå mängdangivet? Men jag brukar köra på lite mer kreativ matlagning, roligare och lättare att anpassa efter den egna smaken!

    SvaraRadera

nrelate .nr_post_title { Font-style: normal !important; }

Printfriendly