fredag 26 augusti 2011

Turkiska Piroger!

Börja i tid, det är lite pilligt, men attans så gott!

Till degen behöver du:
  • 300g mjöl
  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 1/4 dl vatten
Och till fyllningen:
  • 500 g lamm eller nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 tomat
  • 1 tsk kanel
  • 1 knippa bladpersilja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • salt och peppar
  • Olja till fritering (hellst solros, men blanda annars lite som du vill
  • Tillbehör, tex. oliver, yoghurt och sallad

Blanda ihop degen.

Knåda den i några minuter och stoppa sedan ner klumpen i en påse som du lägger i kylen i 10 min.



Hacka lök, persilja och tomat

Stek med de andra ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
Låt svalna.

Dela degen i 16 delar.

Kavla ut varje degbit till en liten rundel. Den ska vara ca. 12 cm rakt över.

Lägg en liten klutt fyllning på degen.

Blöt kanterna lite (ha ett glas vatten som du doppar fingret i och drar runt kanterna) och vik ihop.

Tryck ihop och vik upp kanterna. Tryck lite till.

Hetta upp oljan till 180 grader och försök hålla temperaturen, det är jättesvårt! men ha en termometer i kastrullen och hör och sänk värmen på plattan. 

Fritera pirogerna ca. 2 min på varje sida.

Ät dem helt färska med tex. yoghurt, sallad, oliver och fetaost!

Idéen kommer från boken Street Food




1 kommentar :

nrelate .nr_post_title { Font-style: normal !important; }

Printfriendly