onsdag 31 augusti 2011

Philly Cheese Steak-Macka

En strålande god alternativ fredagsburgare!

Du behöver följande saker:
  • ca. 1 kg lövbiff
  • 6 ciabatta bröd eller liknande
  • Ost
  • Sallad
  • Bacon
  • Tomat
  • 2 lökar
  • 1/2 chili
  • Övrigt...
Buljongen:
  • 3 msk kinesisk soya
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1,5 msk paprikapulver
  • 3 msk oxfond
  • 4 dl vatten
  • 1/2 chili delad med kärnorna kvar
  • 4 vitlöksklyftor delade
Blanda alla ingredienser till buljongen i en kastrull och koka upp. Detta kan göras dagen innan om man vill få extra mycket smak. Värm i så fall upp den igen.

Skär köttet i über tunna skivor och stek lite snabbt.

Häll i buljongen i stekpannan, silad eller osilad välj själv. Koka ett litet tag och låt sena köttet stå och få massa god smak.
Finhacka lök och chili och stek på låg värme tills löken är mjuk och söt.














                                                

Stek bacon, hyvla/riv ost värm bröden och skär tomaten.

Lägg på kött, sallad, ost, bacon, lök och tomat och ät!


Idén kommer här ifrån.



fredag 26 augusti 2011

Turkiska Piroger!

Börja i tid, det är lite pilligt, men attans så gott!

Till degen behöver du:
  • 300g mjöl
  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 1/4 dl vatten
Och till fyllningen:
  • 500 g lamm eller nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 tomat
  • 1 tsk kanel
  • 1 knippa bladpersilja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • salt och peppar
  • Olja till fritering (hellst solros, men blanda annars lite som du vill
  • Tillbehör, tex. oliver, yoghurt och sallad

Blanda ihop degen.

Knåda den i några minuter och stoppa sedan ner klumpen i en påse som du lägger i kylen i 10 min.



Hacka lök, persilja och tomat

Stek med de andra ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
Låt svalna.

Dela degen i 16 delar.

Kavla ut varje degbit till en liten rundel. Den ska vara ca. 12 cm rakt över.

Lägg en liten klutt fyllning på degen.

Blöt kanterna lite (ha ett glas vatten som du doppar fingret i och drar runt kanterna) och vik ihop.

Tryck ihop och vik upp kanterna. Tryck lite till.

Hetta upp oljan till 180 grader och försök hålla temperaturen, det är jättesvårt! men ha en termometer i kastrullen och hör och sänk värmen på plattan. 

Fritera pirogerna ca. 2 min på varje sida.

Ät dem helt färska med tex. yoghurt, sallad, oliver och fetaost!

Idéen kommer från boken Street Food




torsdag 25 augusti 2011

Busenkel Panna Cotta

Till denna krämiga Italienska efterrätt behöver du:
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång (ev 1 tsk vaniljsocker)
  • 1/2 dl socker
  • 3 st gelatinblad
  • Bär eller frukt att toppa med tex, hallon jordgubbar, passionsfrukt eller varför inte en blandning?
Lägg gelatinbladen i blöt.

Skär ett snitt i vaniljstången och ta ut fröna.

Koka upp grädden med socker och vaniljstång+frön, låt puttra någon minut.

Ta bort kastrullen från plattan och blanda i gelatinbladen.

Häll upp i små fina portions muggar/glass och ställ in i kylen i kanske 2 timmar.

Ta på frukt/bär och bjud någon du tycker om!

måndag 22 augusti 2011

Snabb-Pasta


Världens enklaste och lataste lunch. Perfekt när man helt enkelt inte orkar ställa sig och laga 3-rätters.

Du behöver detta:
  • Pasta av valfri sort
  • Fond eller buljong
  • Tomat
  • Olivolja
  • parmesan, mozzarella eller båda två
  • Citron
  • Salt
  • 1 vitlöksklyfta
  • Basilika
  • Ruccola eller babyspenat om man vill
  • ev. bacon, parmaskinka eller salami.
Koka pastan i lite fond eller buljong


Blanda vitlök, citron och olivolja till en sås.


Skär tomat, riv basilikan och mozzarellan i lite mindre bitar och stek ev bacon.


Häll upp pastan, på med såsen och allt annat.

Klart att ätas!

GRYM Jerk-kyckling

En monstergod Jamaicansk kyklingrätt. Laga den! Ät den!

Du behöver införskaffa:

Kycklingen:
  • ca. 1 kg kycklingfile
  • Flytande honung
  • Rosmarin
  • Koriander
Riset:
  • 1 knippe färsk rödlök eller 1 stor vanlig rödlök
  • 1 knippe färsk gul lök eller en stor vanlig gul lök
  • 1 knippe salladslök
  • 2 msk kycklingbuljong
  • 1 kanelstång
  • 250 g långkornigt ris
  • 400 g svarta bönor
Jerk-såsen:
  • 1 chili
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 lagerblad
  • 1 knippa timjan
  • mald kryddnejlika 
  • mald kryddpeppar
  • mald muskotnöt
  • 7 msk ljus rom
  • 6 msk vitvinsvinäger
  • (lök från riset, läs längre ner i receptet)
Sallad:
  • Paprika
  • Endiv
  • Romansallad
  • 1-2 lime (spara en halva till yoghurtsåsen)
  • 1/2 rödlök
  • Krasse
  • olivolja
  • salt+peppar
Övriga tillbehör:
  • Majskolvar (1 var)
  • Yoghurt
  • lite lime
  • lite koriander

Sätt ugnen på 225 grader

Skär ett snitt genom i kycklingen, den ska hänga ihop i en sida så att det blir som två "ben".

Marinera i lite flytande honung, olivolja, hackad rosmarin, hackad koriander, salt och peppar. Ställ in i kylen och marinera.

Sätt på vatten, salta och lägg i den skalade majsen. Låt koka ca. 15-20 minuter.

Hacka löken i lagom stora bitar.

Hacka vitlök och chili och blanda med 2/3 av löken, 2 lagerblad, timjan, så mycket kryddor du känner för (typ 1/2 tsk eller mer), rom, vinäger och en msk flytande honung.

Mixa allt till en fin sås.

Stek kycklingarna på den fina sidan så att de får vacker färg, vänd och stek pyttelite på den andra sidan också.

Lägg i en form, häll på såsen och ställ in högt upp i ugnen ca. 15 min eller tills kycklingen är klar.

Stek resten av löken och kanelstången i en kastrull. 

Häll på vatten, fondris och bönor när löken är lite mjuk. Koka upp, sänk värmen och lägg på locket. Låt sedan puttra  i ca. 12 min.

Ta upp majsen och stek eller grilla.

Hacka paprika, endive och romansalladen och riv över en halv rödlök.

Klipp över krassen och koriander, pressa på lime, salta lite och avsluta med att ringla över olivolja och blanda om.

Servera allt med en sås som du gör av yoghurt, lime, koriander och lite salt.

MUMS!

(Orginal Receptet är från Jamie Oliver)



söndag 21 augusti 2011

Anette's smörgåstårtemackor

De här mackorna är så galet goda, går att äta nästan hur många som helst!
Välj mellan att göra picnic mackor eller en hel smörgås tårta (gör i så fall dubbelt recept)

Till ca. 6 st dubbel mackor eller ett lager i en smörgåstårta behöver du:
  • 12 skivor formfranska (36 till en hel tårta)
  • 2 burkar tonfisk
  • 6 kokta ägg
  • 1 hackad lök
  • 2 msk chilisås
  • 5 msk majonäs
  • hackad dill
  • 2 dl créme fraiche
  • salt och peppar
  • Lyx mackor: kallrökt lax och räkor
Garnering till tårta:
  • ca. 2 dl créme fraiche smaksatt med majonäs
  • 400-500g skalade räkor
  • Kallrökt lax
  • dill
  • Körsbärstomater
  • Gurka
  • Citron skivor
  • ev rom
Skär äggen i bitar och blanda med resten av grejerna. Om du ska göra mackor skär du lax och räkor i bitar och slänger i det i röran också. 

Bre ut på ett bröd och lägg på ett till så det blir en dubbelmacka. Skär i trekanter och avnjut tillsammans med några trevliga vänner på ett mysigt ställe.

Smörgåstårta:

Kantskär brödet och lägg ut 12 skivor på ett stort fat eller på en plåt.

Lägg på ett lager fyllning och sedan 12 nya skivor och ytterligare ett lager fyllning. Försök lägga bröden lite omlott, som en tegelvägg ungefär.
Lägg på ett sista lager bröd och bre på créme fraichen över hela tårtan. 

Pryd tårtan med tomat, gurka (väldigt fint att sätta längs sidorna), citron, räkor, lax, rom, dill mm. mm.


lördag 20 augusti 2011

Jamie's bacon inlindade fisk


Du behöver:
  • 800 g vit fiskfilé (icas frysta portions förpackade är väldigt bra)
  • Några kvistar färsk rosmarin 
  • Rivet skal från 1 citron
  • 2-3 paket bacon 
  • majonäs
  • creme fraiche
  • Olivolja till stekning
  • 2 buntar färsk sparris
  • 2-3 tomater
  • Flytande honung
  • 1-2 rödlökar (hellst färska)
  • Svartpeppar
  • Ev potatis om du inte tycker om sparris eller är väldigt, väldigt hungrig 
Sätt ugnen på 200 grader.



Hacka rosmarin.



Krydda fisken med rosmarin, peppar och citronskal.



Överlappa baconskivorna fyra och fyra och banka ut med bladet på kniven. 
Rulla in fisken i baconet. (Gör gärna detta några timmar innan så går saltet in i fisken, det går självklart bra att göra precis innan också)



Halvera tomaterna och löken, ringla över lite honung, olivolja och salt och stoppa in i ugnen tills det ser fördigt ut. Kanske 20 min.



Bryn försiktigt fisken i en skvätt olivolja i ugnssäker stekpanna/kastrull så att baconet får färg.
Sätt in stekpannan i ugnen och låt stå cirka 10-12 minuter tills fisken är klar.

Under tiden fisken är i ugnen gör du en sås citronsaft, nymalen svartpeppar, majonäs och creme fraiche. Ta i mängd efter smak.



Stek sparrisen tills den är mjuk och god

Ta ut stekpannan, lyft bort fisken och stek sparrisen några minuter i "fisksåsen".



Servera fisken med tomat, lök, sparris och bröd.  Ringla över majonäs och ät!

fredag 19 augusti 2011

Nasi Goreng

Till denna indonesiska pyttipanna behöver du:
  • Ca 300 g kyckling, skinka eller fläskkött (ta mer eller mindre beroende på vad du har hemma eller tycker om)
  • 4 portioner kokt ris (gärna långkornigt, typ jasmineris)
  • 2 tsk curry
  • 2 gula lökar
  • ca. 1/2 vitkål
  • salt
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk soya
  • 2 vitlöksklyftor
  • räkor (om du har)
  • 2 ägg

Skär köttet och stek med curry och olja/smör/margarin i en gryta.

Finstrimla vitkål och lök

Lägg det i grytan med vitlök, soya, salt och paprikapulver. Låt det bli mjukt under lock i ca. 10 min.

Blanda sedan i riset.
Gör en omelett av 2 ägg, 2 msk vatten och lite salt.

Kom ihåg att steka på lågtemperatut och försöka skaka lite på stekpannan så att den inte fastnar. Rulla ihop omeletten och skär den i strimlor.

Smaka av nasi gorengen med mer kryddor, vänd i räkorna snabbt och lägg upp på ett fat.

Toppa med omelett rullarna och ät med lite yoghurt.

Printfriendly