söndag 13 april 2014

Smörstekta bönorHär kommer en liten instickare, i det förra receptet skrev jag att jag hade smörstekta bönor till. Tänkte därför bara dela med mig hur Julia tycker att de ska tillagas. Tråkigt nog brukar ju bönutbudet i svenska butiker vara ganska begränsat, men något brukar man ju i alla fall kunna hitta!

Det är lite olika tillagningsmetod beroende på böna, men jag tänkte försöka beskriva lite kort hur du tillagar dem beroende på om de är stora/små eller späda/träiga!

Smörstekta bönor

[ Portioner: 4 ]

Ingredienser

  • 500g färska bönor i skida
  • Salt & Peppar
  • en klick smör
  • ev lite socker

Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten.

Små, späda bönor: Koka tills de är mjuka men inte för mjuka, ca 4-8 minuter.

Häll av vattnet och häll ner bönorna i en torr kastrull med salt, peppar och eventuellt lite socker. Stek på halvhög värme tills mycket av vattnet är borta. Lägg upp på en tallrik, lägg några klickar smör på toppen och servera!

Stora, färska bönor:  Koka tills de är mjuka men inte för mjuka, ca 5-10 minuter.
Häll av vattnet och häll ner bönorna i en torr kastrull, stek ett tag på halvhög värme så att lite av vattnet försvinner. Ta in salt, peppar, en klick smör och eventuellt lite socker. Sänk värmen, lägg på ett lock och stek på väldigt låg värme i ca. 10 minuter. Skaka kastrullen då och då. Smaka av med salt och peppar och servera!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

nrelate .nr_post_title { Font-style: normal !important; }

Printfriendly