torsdag 24 april 2014

Krämig tomatsoppa med örtolja och Taleggio grilled cheese

Nu blir det italienskt! Eller typ i alla fall. Italienska ingredienser och smaker kombinerade på ett fantastiskt sätt! Jag har faktiskt aldrig ätit en godare tomatsoppa. Jag som inte ens gillar tomatsoppa älskar den här, så bra är den!

En otroligt enkel, billig och snabb rätt som jag tycker passar super i både fint soligt väder och för regniga mysdagar!



Receptet kommer från den härliga sidan Vegoteket, älskar både recepten och bilderna där. De är verkligen jätteinspirerande! De serverade soppan med ett vitlöksbröd, gör det om du vill ha rätten vegansk! Jag som varken är vegan eller vegetarian (men jag har blivit superinspirerad att testa veganska recept, så det blir det mer av framöver) och hade taleggio och skinka i kylen gjorde grilled cheese istället. Det blev skitgott, men som sagt vitlöksbröd är ju alltid fantastiskt så välj själv! :)

Jag hade passerade tomater, dels för att det var enklare då vi inte har en mixer i det här köket och dels för att passerade tomater var billigare. Jag hade även några körsbärstomater som låg och skräpade i köket så de slängde jag i. Har du krossade tomater eller tomater på burk och vill ha en slät soppa är det bara att mixa, annars är det ju gott med en mer chunky soppa också!

Krämig tomatsoppa med örtolja och Tallegio grilled cheese

[ Portioner: 4   Tid: 30 minuter ]

Ingredienser

Soppan
  • 800g passerade, krossade eller hela tomater på burk (+ ev några körsbärstomater)
  • 1 tärning grönsaksbuljong eller fond
  • 4 dl vatten
  • 2-3 dl havregrädde eller grädde
  • 2 msk olja
  • 1/2 gul lök
  • 1 tsk chiliflakes eller 1/2 chili
  • 3 vitlöksklyftor
  • Salt, peppar & honung
  • Till servering: En citron skiva/person och lite grovt riven pecorino eller parmesan
Örtoljan
  • 2 msk olivolja
  • Hackade färska, torkade eller frysta örter ex. basilika, rosmarin, persilja, oregano
  • Salt & Peppar
Tallegio grilled cheese
  • 4 skivor italienskt lantbröd eller liknande
  • 8 tunna skivor taleggio
  • 1/2 dl riven parmesan eller pecorino
  • ev 4 skivor luftrorkad skinka

Gör såhär:

Börja med att sätta ugnen på 225 grader.

Soppan
Hacka löken, vitlöken och eventuell chili och hel tomat.

Fräs löken i lite olja i en kastrull tills den är glansig. Ta i vitlök och chili och stek några minuter till på låg värme.

Häll i vatten, tomat och smaka av med grönsaksbuljong. Koka upp.

Om du använt krossade eller hela tomater kan du mixa soppan när löken är mjuk.

Ta i eventuella körsbärstomater och grädden. Smaka av med salt, peppar, honung och chili. Låt puttra på svag värme under lock i circus 10 minuter.


Örtoljan

Hacka eventuella färska örter eller mortla de torkade lite och blanda med olivolja lite salt och lite peppar. 


Taleggio grilled cheese

Lägg eventuell skinka på varje brödskiva. Lägg på taleggion och toppa med riven parmesan eller pecorino. Dra några drag med pepparkvarnen över alla mackorna. 

Lägg dem på en plåt och ställ in i ugnen tills osten smält och brödet är frasigt i kanterna. Detta tar cirka 10 minuter.

Riv ost och ringa örtoljan över soppan i varje tallrik. Servera med bröden och en citronskiva!

2 kommentarer :

  1. Sånt här ska man inte läsa när man är lite småhungrig... Svårt att uthärda då. Kanonfina bilder också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, nej lite som att gå och handla hungrig, aldrig en bra idé :) Tack!! Hoppas att allt är bra och att resan var kul!

      Radera

nrelate .nr_post_title { Font-style: normal !important; }

Printfriendly