måndag 14 april 2014

Fransk champinjonsoppa - Potage Velouté aux Champignons


Nu har jag nått fram till det sista av mina dokumenterade Julia Child-recept. Det kommer definitivt komma fler i framtiden (bara första volymen innehåller en sisådär 1000 recept) men för nu är detta det sista. Och vilken final. Idag står nämligen en krämig, smakrik och helt gudomlig svampsoppa på menyn. Jag som tidigare främst kommit i kontakt med svampsoppa i form av varma koppen, blev helt till mig. Kan det få vara så här gott?!

Svaret på den retoriska frågan är ja, ja det får det! Svampfötterna får sjuda långsamt med buljong så att soppan tar upp alla härliga smaker och får en otrolig fyllighet. Hattarna skivas fint, ger bra textur och gör soppan helt fantastisk. Grädde på moset och äggulor får hela härligheten riktigt krämig och fin! Igen är det många stek och tillagnings steg, men ta det lugnt och arbeta metodiskt så ska allt gå bra!

I orginalreceptet ska svampfötterna silas bort efter att de sjudit och get smak åt soppan, jag har problem med att kasta bort mat som är helt ätbar och valde därför att ha kvar dem. Som alltid, gör som du tycket känns bäst för dig och dina smakpreferenser! Jag hade vanliga champinjoner, kastanjchampinjoner är ju fantastiska så de skulle nog fungera perfekt. Jag kan tänka mig att en blandning av champinjon och andra svampar, som Karl-Johan eller kantarell skulle bli himmelskt!Fransk champinjonsoppa

[ Portioner: 4   Tid: 1,5 timme ]

Ingredienser

 • 1/2 gul lök
 • 3 stora klickar smör
 • 2,5 msk mjöl
 • 1,5 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
 • 1 liten bunt persilja eller 1 msk torkad/fryst
 • 1 lagerblad
 • 1/8 tsk timjan
 • ca 400g champinjon 
 • 1 tsk citronsaft
 • 2 äggulor
 • drygt 1,5 dl grädde
 • Salt och peppar
Hacka löken och stek den i en klick smör i en kastrull på låg värme i 8-10 minuter. Den ska bli mjuk men inte brun.

Lossa svampens fötter från hattarna. Hacka fötterna och skiva hattarna tunt. 

Koka upp buljongen med persilja, timjan och lagerblad.

Höj värmen på löken och blanda i mjölet. Rör konstant i 3 minuter.

Ta av kastrullen från värmen och blanda i den kokande buljongen. Smaka av med salt, timjan och peppar. Blanda i svampfötterna, lägg på ett lock men spara en liten glipa. Soppan ska sjuda i 20 minuter, har du en gammal elektrisk platta kan du låta kastrullen stå på plattan du just använt och stängt av. Har du en gasspis, induktionshäll eller modern spis kan du låta soppan stå vid sidan av spisen, men värm då upp den så att den nästan kokar 2 gånger under tiden. 

Tryck svampbitarna mot kanten av kastrullen för att få ut så mycket smaker som möjligt (här kan du sila av fötterna om du vill). 

Smält en kick smör i en stekpanna eller kastrull. Ta i svamphattarna, 1/4 tsk salt och 1 tsk citronsaft. Lägg på ett lock och stek på låg temperatur i 5 minuter. Häll sedan ner svamphattarna och såsen runt dem i soppan. Sjud i ytterligare 10 minuter. 

Blanda 2 äggulor med grädden i en skål. Ta av soppan från ev värme och börja med att blanda i äggblandningen en matsked i taget under omrörning. När du tagit i kanske 5 matskedar kan du hälla i resten under fortsatt omrörning. Smaka av med salt, peppar, citron och kryddor.

Sätt tillbaks kastrullen på värmen och värm på medelhög värme under omrörning i 1-2 minuter. Äggulorna ska koagulera lätt, så soppan får inte börja koka. 

Dekorera eventuellt med lite persilja och servera med bröd och kanske en god ost!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

nrelate .nr_post_title { Font-style: normal !important; }

Printfriendly