tisdag 15 april 2014

Hur man ångkokar utan ångkokare - Tips & TricksAtt ångkoka utan ångkokare eller ångkokarinsats är egentligen mycket enkelt, men ibland kan man behöva få tips även om de enklaste saker (jag googlade mig till denna metod). Detta fungerar bäst då du ska ångkoka  lätta grejer som broccoli eller andra grönsaker. Har du tänkt ångkoka dumplings eller liknade är det nog smartast att skaffa en bambukorg eftersom dumplingsarna behöver ligga med mellanrum från varandra!

Fördelarna med att ångkoka är ju många. Grönsakerna behåller sin fina färg, de bra vitaminerna och mineralerna försvinner inte ut i kokvatten, det blir nyttigare än att steka men framför allt blir de ju också så krispiga och goda!Du behöver:

 • En kastrull med lock
 • En sil i metall
 • Vatten
 • Sak som skall ångkokas 
 • Eventuellt salt

Fyll kastrullen med ca 2 cm vatten. Lägg på locket och koka upp vattnet.

Dela grönsakerna i jämna bitar och lägg dem i silen. Placera silen i kastrullen när vattnet kokar. Salta eventuellt lite på grönsakerna och lägg locket ovanpå silen. Koka tills grönsakerna har den konsistens du eftersträvar.

Färdigt!

2 kommentarer :

 1. Vilket smart tips, Emma! Vi har köpt en billig insats på IKEA som man ställer i botten på vilken gryta som och den är bra fram tills man ska ta upp den ur grytan... vilket meck det brukar bli:) Just nu är det en massa broccoli och blomkål som tillagas i vårt kök och att ånga dom blir så mycket bättre än att koka dom, man har lite mer kontroll på fastheten känns det som.

  Tack för din fina komplimang i vårt kök, så glada vi blir! Vi har kikat runt lite hos dej och ditt matlagningsprojekt på Julias mat är spännande att läsa om! Vi har haft span efter hennes bok ett tag nu, men den är inte den lättaste att lägga vantarna på, väldigt poppis! Vi kommer absolut att hälsa på ditt Romerska kök i fortsättningen.

  Vi har försökt gnugga våra geniknölar:) för att svara på din fråga, inte helt det lättaste visade det sej och vi fick fundera ett bra tag. Men vi hoppas att vårt svar kan vara till någon hjälp i alla fall!

  Hoppas du får en riktigt skön påsk,
  Anki och Håkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, grönsakerna blir så goda i ångan :) En insatts är nog bättre om man ska tillaga mycket, men köksskåpen har ju en tendens att bli lite fulla av alla smarta prylar man samlar på sig...

   Hoppas ni får tag på Julias bok, den är verkligen ett kap! Själv har jag span på Marcella Hazans kokbok om italiensk matlagning, den verkar vara det italienska derivatet av Mastering the art. Har varit runt på alla engelska bokhandlar i Rom utan resultat, men jag letar vidare!

   Tack så jättemycket för att ni tog er tid att klura och svara, det uppskattas verkligen jättemycket och är till stor hjälp!

   Glad Påsk!
   Kram Lina

   Radera

nrelate .nr_post_title { Font-style: normal !important; }

Printfriendly