söndag 29 januari 2012

Pampardam 100 recept!

Detta blir det hundrade receptinlägget så jag tänkte fira det med en liten best of lista!

Här har ni utan inbördes ordning några av mina absoluta favoritmaträtter:

Typ världens godaste mat
Ja, det säger ju sig självt kanske. Det fina kombinationen av fisk, potatis, chili, lime och fänkål blir något av det godaste jag vet helt enkelt.


Agnes mega goda halloumi 
En alldeles förträffligt god förrätt som alla borde prova!

GRYM Jerk-kyckling
Caribisk mat när den är som bäst!

Saras Awesome fiskbiffar
Så gott! Perfekt att man kan variera rätten också.

España, España, España
Bara goda saker! Mums är väl det ända jag kan säga

Pappas makalöst goda fisksoppa
Min favoriträtt ända sedan alltid tror jag

Kanelbullar!
Nybakta kanelbullar med mjölk är extremt bra för själen! Lovar!

Leilas super smoky burgers
Godaste hamburgaren jag vet

Australia in a cup!
Så god och enkel efterrätt!

Pappas risotto
Åh. Risotto <3

Sara's super kycklingsallad
God, fräsch och lite lyxig. Strålande god på sommarpicnicen!

Pappas fantastiska kycklingmackor
Fredagsfavorit och går att äta i mängder

Barry's Cheesecake
Cheesecake med en liten liten twist

Ugnsbakad kyckling med soya och chutney
Mmm... Väldigt gosig maträtt!


Njut! (ett litet blandband kan ju vara trevligt också)

lördag 28 januari 2012

Stekta räkor med en massa gott

Dessa räkor passar perfekt till fredagsmyset, buffén eller varför inte som förrätt?

Till ca 4 halv hungriga personer behöver du följande:

  • 1 kg räkor med skal, kanske runt 500g skalade
  • 1/2 kruka persilja
  • 3 vitlöksklyftor
  • en liten bit chili ca 2 cm
  • Skalet av 1 lime
  • Olivolja
Tillbehör:
Börja med att tina och skala räkorna. Tiningen blir bäst i varmvatten (enligt instruktion på påsen), men jag tycker att mikrons upptinings-funktion brukar fungera bra och det går betydligt fortare.

Riv bort skalet från limen, hacka chilin och persiljan och pressa vitlöken.

Stek allt (spara ungefär hälften av persiljan) i ganska mycket olivolja

Vänd i räkorna och stek supersnabbt så att de bara blir varma. Salta och peppra efter tycke och smak.

Lägg upp på ett fat, strö över resten av persiljan och servera med bröd, lime och guacamole!


Idén till receptet kommer här ifrån

Guacamole (favorit i repris)

I ett av mina första recept skrev jag ner hur jag brukar göra min guacamole, men efter som att det är en så fantastiskt god matuppfinning så tycker jag att den förtjänar ett eget inlägg!

Köp hem:
  • 1 avocado
  • Gräddfil/yoghurt/crème fraiche
  • Salsa eller tacosås
  • pressad vitlök
  • Citron/Lime
  • Salt 
Gröp ur en avocado och lägg i något du kan mixa eller mosa i. 
Ett tips för att enkelt få bort kärnan utan att behöva gräva runt i hela avokadon, är att "spetsa" kärnan med bladet på kniven och sedan skruva till lite.

Mixa eller mosa avokadon med gräddfil/yoghurt/cremé fraiche, salsa/tacosås, vitlök, citron/lime och salt, allt efter eget tycke och smak.

Klart att ätas!

måndag 16 januari 2012

Ett stycke BLT-macka

Vi inleder detta fina år med en riktigt god luch/middags/mellanmåls/natt/frukost-macka!

Till två styckna kan det bara bra att ha:

  • 4 skivor rostat bröd eller liknande
  • 1 tomat
  • Ett till 1/2 paket bacon
  • Sallad
  • En ganska stor klutt majonäs
  • En liten sked dijonsenap (ta mängd efter hur starkt du vill ha)
  • 1/2 rödlök
Skiva tomat och lök

Blanda majonäs och senap

Stek bacon

Bre såsen på brödskivorna

Lägg på sallad, tomat, lök och bacon.

Skär smörgåsarna lite snyggt på diagonalen!

Printfriendly