söndag 16 oktober 2011

Gittes otroligt goda Äppelpaj



Se till att du har detta hemma:
  • 1 ägg
  • 100g smör
  • 2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Äpplen
  • kanel
  • socker
  • kardemumma
Sätt ugnen på 200 grader

När Nisse gör pajen blir den bäst!
Blanda ägg, smör, socker, mjöl och bakpulver.

Tryck ut degen i en form, men spara en klump till toppen.

Klyfta/skiva äpplen och sockra, kanela och ta på kardemumma.

Lägg på resten av degen, sockra och kanela lite till och stoppa in formen i ugnen.

Grädda i 10-20 min och ät sedan upp pajen med vaniljsås eller glass!

onsdag 12 oktober 2011

Mammas Försvinnande goda Renskavsgryta

Fixa fram följande:
  • 1 gul lök
  • 1/2 purjolök
  • 2 paket renskav ca. ett halvt kilo
  • kantareller
  • 3 dl grädde
  • 5 dl vatten
  • 2 msk viltfond
  • 1 msk soja
  • 2 msk messmör
  • 2 msk lingon
  • En skvätt calvados eller konjak
  • ca. 1 tsk torkad timjan eller några kvistar färsk.
  • Någon sked syltlök om du vill
  • Salt och peppar
Att servera till:
  • Potatismos 
  • Rårörda lingon
Hacka löken och stek den med skaven och kantarellerna i en gryta eller kastrull.

Ta i grädde, vatten, fond, soja och messmör. Låt det koka i cirka 5 minuter.

Ta i lingon och smaksätt med timjan, calvados, salt och peppar

Servera med potatismos och lingon!


Orginalreceptet kommer från Börje Salmings kokbok

tisdag 11 oktober 2011

Fräsch Lax och avokadosalsa

Du behöver:
  • Lax (ex. 4 st frysta portionsbitar)
  • Marinad, gärna med lime smak
  • Lime peppar
  • Lime
  • Olivolja
  • Salt
Salsa:
  • 1-2 avokado
  • 1/2 rödlök
  • 1 paprika
  • 1/2 äpple
  • 2 skedar salsa
  • 1/2 mango (kan uteslutas)
  • (koriander)
  • Salt
Tillbehörs förslag:
  • Bönor eller sockerärtor
  • Couscous (om du är väldigt hungrig, behöver mer kolhydrater eller bara tycker att det är gott)
Pensla marinaden (Den här är svingod ↑) på fisken och salta och peppra med limepepparen ↓lite.


Hacka lök, mango, äpple och paprika

Mixa eller mosa avokadon och salsan. Rör sedan i grönsakerna, lite salt och lite lime.
Om du gillar koriander så blir det nog också gott att ta i.

Slippabrunavokadotips!
1: Lägg i kärnan i röran eller låt kärnan sitta kvar i avokadon om du tex sparar halva.
2: Pressa på lime eller citron.

Stek fisken och bönorna i olivolja.

Ät!

Fruktansvärt god Tobagokyckling

Du behöver:
  • 900g kycklinglårfilé
  • 1 msk socker
  • 2 tomater
  • 1/2 lök
  • 1 msk kyckling fond eller 1/2 buljongtärning
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 msk ketchup
  • 1 tsk ättika
  • neutral olja
Marinad:
  • 1 lime
  • en bit riven ingefära. ca. 1,5 msk
  • ca. 2,5 msk curry
  • några kvistar timjan eller typ 1-2 tsk torkad
  • 1/2 kruka blad-eller vanlig persilja
  • 1/2 kruka koriander eller ca. 1-2 tsk torkad
  • 4 pressade vitlöksklyftor
  • 1/2 riven gul lök (riv halva och skiva sedan resten det övre receptet)
  • 1,5 tsk salt
  • Några varv med pepparkvarnen
  • 3 tsk soya
  • Några matskedar olivolja
Serverings tillbehör:
  • Ris
  • 1 lime i klyftor
Lägg kycklingen, som du har delat i två bitar i en bunke och pressa över limen.

Ta i resten av ingredienserna till marinaden och blanda. Med händerna!

Tärna tomaten och skiva löken tunt.

Värm olja i en gryta eller kastrull och ta i socker. När det bubblar och blir lite brunt lägger du i kycklingen. Låt det stekas på ganska hög värme tills kycklingen har fått en fin färg. Om du inte förstod min förklaring finns det en liten film så att man ser hur det ska gå till här

Ta i 1 dl vatten, fond/buljong, tomat och lök. Låt det puttra under lock i sisådär 20 minuter.

Häll i ketchup ock kokosmjölk och koka det i en kvart till utan lock.

Smaka på såsen och ta i lite mer salt eller kryddor om du känner för det. 

Avsluta med att ta i ättika och servera med ris och lime!

Mumms Mumms Mumms!


Originalreceptet kommer här ifrån

söndag 9 oktober 2011

Världens godaste Svampmacka!

Till 6-8 extremt goda portioner behöver du:
  • ca. 500g svamp (hellst kantareller, men annan svamp som tex. champinjon blir också väldigt gott)
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 6-8 skivor parmaskinka
  • 6-8 skivor lantbröd
  • 1 kruka basilika
  • salt och peppar
  • Olivolja
  • Smör
Sätt ugnen på ca. 225 grader. 

Lägg ut skinkskivorna på en plåt och rosta i ugnen 7-8 min.

Hacka lök och vitlök. Skär svampen i mindre bitar.

Fräs svampen i jättemycket smör. Lägg i löken, salta & peppra. Stek tills löken är mjuk och god.

Pensla brödskivorna med olivolja och grilla dem i ugnen några minuter eller stek i en stekpanna.

Fördela svampenbrödet, lägg på en skinkskiva och toppa med hackad basilika.

Jag avlider vad gott det är.

lördag 8 oktober 2011

Jamie Olivers Perfect Roast Chicken

Till denna delikata måltid behöver du:

  • 1 hel kyckling ca. 1,6 kg (ta ut kycklingen ur kylen 30 min innan du stoppar in den i ugnen)
  • 2 lökar
  • 2 morötter
  • 2 selleristavar
  • 1 hel vitlök
  • 1 citron
  • Färska örter
  • Salt, peppar & Olivolja
Gravy:
  • ca. 1/2-1 dl vitt vin
  • Soya
  • Gelé
  • Grädde
  • Fond
  • lite mjöl
Tillbehörs förslag:
  • Hasselbackspotatis eller Rotfrukter i ugn (ströbröd, smör/margarin)
  • Bröd
  • Gröna bönor eller en sallad
Sätt en ugn på 250 grader och den andra på 220 (Om du inte har 2 ugnar kan det bli lite problematiskt att göra både kyckling och potatis på samma gång. Det kanske kan fungera att sätta dem under kycklingen, men annars kan du ju antingen koka potatis till eller vira in kycklingen i folie och låta den stå tills såsen och potatisen är klar.)

Dela grönsakerna i bitar och lägg dem i en form med vitlöksklyftorna (du behöver inte ta bort skalet på löken). Häll på lite olivolja.

Smörj kycklingen med olja och gnid in den med salt och peppar (inuti också).

Picka citronen med en kniv och mickra den sedan 40 sekunder.

Stoppa citronen och örterna inuti kycklingen. Spara lite örter som du hackar och lägger i under på kycklingens bröstsida. Lägg kycklingen i formen.

Sätt in formen i ungen och dra ner värmen till 200 grader. Låt den ligga där och steka i 1 timma och 20 minuter. Häll på lite sky undertiden. 

Förbered  potatisen.
Hasselbackspotatis: Ta en potatis. Lägg den i en träslev skiva den rakt över med en kniv. Salta och ställ in i ugnen 45 min med en bit smör eller margarin. Pensla potatisarna med det smälta smöret någon gång ibland. När det har gått kanske 40 min strör du på lite ströbröd potatisarna och gräddar dem de sista minuterna.

När kycklingen är klar gör du en Gravy! Ta ut kycklingen ut formen och lägg lite folie över den.

Ta bort lite överflödigt fett från skyn med en sked.

Häll ner skyn och grönsakerna i en kastrull.
Ta i lite mjöl och rör.
Mosa allt med en potatismosare.

Ta i vinet och låt koka i några minuter.
Häll på i liter vatten och någon matsked fond

Låt koka ner i ca. 10 min.

Häll såsen genom en sil. Tryck på grönsakerna så att du får kvar så mycket smak som möjligt.
Servera såsen som den är eller smaka av med soja, gelé och grädde.

Servera allt med bönor eller en sallad

Enjoy!



torsdag 6 oktober 2011

Rebeccas goda Linser

Ingredienser:
  • 2 morötter
  • 2 lökar
  • 2 selleristjälkar
  • Timjan
  • Persilja
  • 1 potatis
  • 1/2 näve röda linser/person
  • fond/buljongtärning blandat med varmt vatten
  • Rödvinsvinäger
  • Citron eller Lime
  • Spenat
  • Salt & Peppar
  • Smör
  • Olivolja
Tillbehörs tips:
  • Bröd
  • Yoghurt
  • Ev. kött, tex schnitzel eller kyckling
Hacka morot, lök och selleri.

Stek i smör på låg värme i en kastrull eller gryta i 10-13 minuter på ett ungefär.

Lägg i persilja, timjan (så mycket du vill) och en halverad potatis. Släng i linserna och buljong ca. 2 cm över linserna. Allt flyter ju runt lite så det kan vara svårt att de, men ta lite som du känner. Runt 1 liter kanske.

Koka utan lock tills buljongen är nästan helt krämig och mosa ihop det lite.

Lägg i spenat, salta, peppra, olivolja och smaksätt med rödvinsvinäger och lite citron.

Klart att ätas!


Receptidén kommer ursprungligen från Jamie Oliver


söndag 2 oktober 2011

Upphottad Carbonara

Till 3-4 portioner:
  • 300-400g pasta
  • 100g parmaskinka eller stekt bacon
  • 2 ägg
  • 4 msk grädde
  • 100g riven parmesan
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 knippe sparris
  • ev cocktailtomater
  • salt, peppar och olivolja
Koka pastan 

Stek sparrisen i lite olivolja, salta och peppra.

Knäck äggen i en bunke och blanda ner grädde, vitlök, lite salt och peppar och hälften av parmesan osten. Vispa luftigt.

Blanda äggblandningen lite i taget i den avrunna pastan.

Servera allt på ett stort fat eller i en skål och toppa med, skinka, sparris, parmesan och svartpeppar.


Inspirationen kommer från ett recept av Leila Lindholm

lördag 1 oktober 2011

Mammas Svingoda Lingonpaj

Du behöver:
  • 2 dl socker
  • 150g smör
  • 1 ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2/3 havregryn
  • 1/3 vetekli
  • 1 dl hackade nötter
  • 2,5 dl lingon (eller röda vinbär)
  • Sirap
Slå på ugnen på 200-225 grader

Vispa socker och smör. Rör där efter i ägget.

Blanda i mjöl och vaniljsocker.

Bre ut smeten i en smörad och bröad  form och sprid ut lingonen. Ringla över mycket sirap!

Grädda den goda kakan i ca 30-40 min. 

Hacka nötterna...

Häll på och ät i mängder (gärna med lite vaniljsås).

Printfriendly