lördag 8 oktober 2011

Jamie Olivers Perfect Roast Chicken

Till denna delikata måltid behöver du:

  • 1 hel kyckling ca. 1,6 kg (ta ut kycklingen ur kylen 30 min innan du stoppar in den i ugnen)
  • 2 lökar
  • 2 morötter
  • 2 selleristavar
  • 1 hel vitlök
  • 1 citron
  • Färska örter
  • Salt, peppar & Olivolja
Gravy:
  • ca. 1/2-1 dl vitt vin
  • Soya
  • Gelé
  • Grädde
  • Fond
  • lite mjöl
Tillbehörs förslag:
  • Hasselbackspotatis eller Rotfrukter i ugn (ströbröd, smör/margarin)
  • Bröd
  • Gröna bönor eller en sallad
Sätt en ugn på 250 grader och den andra på 220 (Om du inte har 2 ugnar kan det bli lite problematiskt att göra både kyckling och potatis på samma gång. Det kanske kan fungera att sätta dem under kycklingen, men annars kan du ju antingen koka potatis till eller vira in kycklingen i folie och låta den stå tills såsen och potatisen är klar.)

Dela grönsakerna i bitar och lägg dem i en form med vitlöksklyftorna (du behöver inte ta bort skalet på löken). Häll på lite olivolja.

Smörj kycklingen med olja och gnid in den med salt och peppar (inuti också).

Picka citronen med en kniv och mickra den sedan 40 sekunder.

Stoppa citronen och örterna inuti kycklingen. Spara lite örter som du hackar och lägger i under på kycklingens bröstsida. Lägg kycklingen i formen.

Sätt in formen i ungen och dra ner värmen till 200 grader. Låt den ligga där och steka i 1 timma och 20 minuter. Häll på lite sky undertiden. 

Förbered  potatisen.
Hasselbackspotatis: Ta en potatis. Lägg den i en träslev skiva den rakt över med en kniv. Salta och ställ in i ugnen 45 min med en bit smör eller margarin. Pensla potatisarna med det smälta smöret någon gång ibland. När det har gått kanske 40 min strör du på lite ströbröd potatisarna och gräddar dem de sista minuterna.

När kycklingen är klar gör du en Gravy! Ta ut kycklingen ut formen och lägg lite folie över den.

Ta bort lite överflödigt fett från skyn med en sked.

Häll ner skyn och grönsakerna i en kastrull.
Ta i lite mjöl och rör.
Mosa allt med en potatismosare.

Ta i vinet och låt koka i några minuter.
Häll på i liter vatten och någon matsked fond

Låt koka ner i ca. 10 min.

Häll såsen genom en sil. Tryck på grönsakerna så att du får kvar så mycket smak som möjligt.
Servera såsen som den är eller smaka av med soja, gelé och grädde.

Servera allt med bönor eller en sallad

Enjoy!



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

nrelate .nr_post_title { Font-style: normal !important; }

Printfriendly