Du behöver:
- 200g smör
- 5 dl röd mjölk
- 2 små paket saffran (1g) + 1 tsk socker eller en sockerbit
- 1 krm salt
- 1 paket jäst
- 1 1/2 dl socker
- 3 msk ljummet vatten
- 2 ägg
- 16-17 dl vetemjöl
- 1 ägg att pensla med
Fyllning:
- Russin eller smör+mandelmassa
Smält smöret och häll i mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader)
Blanda ner saffranet i mjölk och smör blandningen. (Så otroligt fin färg)
Smula jästen i en bunke eller hushållsassistent.
Strö över salt och socker.
Häll på vattnet och rör om.
Rör i saffransmjölken och äggen.
Ta i lite mjöl i taget under omrörning, spara ca 1 dl till utbakningen.
Blanda ca. 5 min i assistenten/med elvispens degkrokar eller arbeta den 10 min för hand med tex en trägaffel.
Låt den jäsa i 1 till 1 1/2 timme under en bakduk.
När den har jäst och är sådär mjuk och mysig som en babymage häller du ut den på ett mjölat bord och knådar den lite.
Sätt ugnen på 250 grader.
Sätt ugnen på 250 grader.
Nu får du välja hur du vill fortsätta, jag gjorde hälften lussekatter och hälften snurrlussebullar.
Lussekatter: Dela degen i 32 bitar (Dela degen i 2 bitar, dela dem i 4 per bit och varje bit i 4 nya bitar). Forma dem till S eller någon annan fin form och tryck ner russin där du tycker att det passar.
Några tips från Anna B:s eminenta julkokbok
Lussesnurrbullar: Dela degen i 4 klumpar och kavla ut. Bre på mycket smör (värm det kort i mikron så att det blir lite mjukt). Riv över mandelmassa och rulla ihop degen till en korv. Dela varje korv i ca 10 delar och lägg i bullformar eller på en bakplåtspapprad form.
Täck bullarna eller katterna med en bakduk och låt jäsa 10 minuter.
Pensla dem med ägg och sätt in dem ganska högt upp i ugnen. Låt dem gräddas i cirkus 8 minuter.
Lägg på en bakduk när de är klara och låt svalna.
Tänk på att lussebullar väldigt lätt blir torra så frys in dem så fort de kallnat (eller ät upp dem direkt)
Receptet kommer från denna bok av Anna & Fanny Bergenström
En mycket fin Julskiva som man kan spela när man julpysslar: She & Him - A Very She & Him Christmas
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar