lördag 30 juli 2011

Spansk buffé! ¡España España España!



Förra veckan blev jag så sugen på mojo rojo. Utifrån det började jag sedan fundera på vad man kan äta till och resultatet blev denna väldigt goda spanska (typ) buffé, mojo rojo, kyckligbiffar, ugnsrostade tomater med oliver, bröd och saltrostade potatisar!

Faster Anne-Majs galet goda Mojo Rojo:
  • 6 vitlöksklyftor
  • 2 urkärnade chili
  • 2 tsk spiskummin
  • 1/2 tsk salt
  • 2 röda paprikor
  • 1,5 dl olivolja
  • 2 msk sherry- eller äppelcidervinäger
  • lite svartpeppar
Dela paprikorna i halvor, kärna ur och lägg på en plåt

Sätt ugnen på grill (symbolen brukar vara ett sträck med små huggtänder) och grilla paprikorna på högsta värme tills de är lite svarta och ser ut ungefär som de på bilden ovan.

Mixa allt till en slät, stark och röd sås!

Förslagsvis serverar du sedan detta till:

Kycklingbiffar:
  • ca. 1 kg kyckling
  • 1 hackad gul lök
  • 2 hackade eller pressade vitlöksklyftor
  • 2 tsk mango chutney
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • saft och skal av en halv citron
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • ca. 15 Salviablad
Mixa kycklingen så att den blir till en "smet" och ta i alla andra ingredienser. Mixa lite till.

Forma färsen till små bollar (med blöta händer!) och tryck ut dem lite.

Stek biffarna så att de blir fina och genomstekta. Stoppa in de färdigstekta i ca. 75 graders ugnsvärme medan du steker resten.

Lägg upp på ett fat och garnera med några salviablad

Ugnsrostade tomater:
  • Några tomater (ca. 1 per person)
  • olivolja
  • honung
  • rosmarin
  • en burk oliver (gärna blandade sorter)
Sätt ugnen på 175 grader

Skär tomaterna i halvor och gröp ur kärnorna med en sked.

Lägg dem i en ugnsform och ringla över lite olja och lite honung. Ta på lite hackad rosmarin och salt.

Stoppa in i ugnen och ta ut dem efter ungefär 30 minuter. Servera med oliver.

Mums vad gott! ¡Muy rico!

Jag hade även bröd och salt rostade potatisar till ( skrubba fina små potatisar. Lägg i en form. Ta på olivolja och flingsalt. Stoppa in i ugnen 225 grader i ca 30 min)

måndag 18 juli 2011

Smarriga Sommar-hamburgare



Du behöver:
  • 600g nötfärs
  • 1 ägg
  • 1 msk kalvfond
  • 1 zucchini
  • 3 tomater
  • Sallad
  • 1 paket mozzarella
  • 4 skivor lufttorkad skinka
  • 4 bröd, helst ciabatta, men 8 rostmackor blir väldigt gott också
  • 1 kruka basilika
  • 1/2 dl gräddfil
  • 1 dl cremé fraiche
  • 1/2 dl philadelphiaost
  • 1/2 citron
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt + peppar
Hacka basilika och blanda med gräddfil, cremé fraiche, philadelphia, pressad vitlök,  citonskal och ca 1/2 msk citronsaft. Salta och peppra.


Blanda färs, ägg, fond och lite salt och peppar.

Tryck ut till 4-5 biffar.

Skiva tomat, zucchini och mozzarella

Häll lite olja, salt och pepparzucchinin och grilla/stek den, tomaten och biffarna. Lägg på skinkan några sekunder så att den blir lite knaprig. Grilla/rosta även bröden.

Gör en burgare av alla ingredienserna och ät!

fredag 15 juli 2011

Nachos



Du behöver:
  • En påse nachochips
  • 1/2 liten burk tacosås 
  • 1 röd lök
  • 4 tomater
  • En påse tacokrydda
  • Riven ost
  • ca 900g kycklingfilé eller kycklinglårfilé 
  • Övriga tillbehör som tex.  guacamole, cremé fraiche, gurka och majs
Sätt ugnen på 225 grader

Hacka lök och skär tomat och kyckling i bitar.
Stek kycklingen och ta på kryddorna + vatten.

Blanda tomat, lök, tacosås och kyckling i en form. Gillar man majs kan man hälla på en liten burk av det också.
Lägg på chipsen och toppa med ost.

Stoppa in i ugnen tills osten har smält och tomaten är lite varm.
Avnjut med sallad och guacamole.

torsdag 14 juli 2011

Pappas makalöst goda fisksoppa

Varsågod Sara, här kommer det hemliga receptet ;)

Du behöver:
  • 1 Gul lök
  • 1/2 rotselleri
  • 3 morötter
  • hummerfond
  • 3 dl vitt vin
  • ca. 6-10 potatisar
  • Fisk i tärningar (tex. lax och torsk)
  • 1 burk musslor i vatten
  • räkor
  • curry
  • herbes de provence (kryddblandning som finns både fryst och torkad)
  • cayennepeppar
  • 1/2 dl mjölk eller grädde
  • 2 msk mjöl
  • salt+peppar
Skär potatis, morötter, lök och selleri i bitar. 

Koka i musselspad, räkspad (om du har räkor i vatten), vin och vatten+fond så att det täcker. (Har man tänkt frysa soppan blir det godare att koka potatisen vid sidan av och ta i samtidigt som grädden) 

När grönsakerna känns klara tar du i grädde och en redning bestående av mjöl utrört mjölk eller grädde

Låt koka upp och lägg i fisken. Koka tills fisken är färdig.

Krydda soppan efter tycke och smak.
Avsluta med att ta i räkor och musslor.

Servera med en aioli gjord av cremé fraiche + vitlök och bröd.

onsdag 13 juli 2011

Syskonen Westlunds Flädersaft

Mina syskon gjorde en alldeles förträffligt god flädersaft och här kommer receptet.





























Du behöver:

  • 25-35 fläderklasar
  • 3 citroner
  • 1,5 l vatten
  • 2 kg socker (ett paket)
  • 50g citronsyra

Plocka 25-35 fläderklasar.
Har man inte egen fläder är det bara att ta en korg och en sax, gå et varv runt stan och klippa av lite där det hänger utanför staketen. Flädern brukar blomma några veckor efter midsommar, man får hålla lite koll för de blommar ut snabbt.

Tvätta och skär citroner i skivor.  Varva avsköljda fläderklasar med citron i en stor kastrull.

Koka upp vatten. Rör ner socker och citronsyra.

Häll över blommorna och citronen.

Lägg på ett lock och låt stå på en sval plats i 3-4 dagar.

Häll upp saften i rena flaskor (värm dem i ugnen så att alla bakterier dör), sätt på en fin etikett, blanda med vatten och is och njut!

tisdag 12 juli 2011

Riktigt god räkmacka



Ibland har jag dagar med enorma cravings efter räkor, det är då ofta denna macka jag suktar efter!

Du behöver

  • bröd
  • majonäs
  • kokt ägg (ca 1/2 till varje macka)
  • skivad eller hackad rödlök
  • Räkor
  • skivad avocado
  • rom
  • citron



Tag en macka.

Bred på majonäs.

Lägg på ägg.

Ta på lök.

Lägg på massor av räkor.

Toppa med rom.

Släng på avokado.

Pressa på lite citron.

Gud vad gott det är!

måndag 11 juli 2011

Lammkotletter



En av världens godaste maträtter!


Till 4 fina personer behöver du följande:
  • 2 dl olivolja
  • 8 kvistar rosmarin
  • en ganska stor bunt timjan
  • 4 msk soja
  • en citron
  • ca. 4 lammkotletter
Tillbehör
  • Potatis
  • Oliver
  • Fetaost
  • Gurka
  • Rödlök
  • Tomat
  • Grönsallad
  • Aubergine, Zucchini, Paprika eller någon annan grönsak som är god att grilla. 
  • Bröd
Tzatziki
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 Gurka
  • 2 dl Yoghurt
  • Salt + Peppar
Blanda först ihop marinaden, dvs. Blanda: olja, salt, peppar, kryddor (har du inte färska går det alldeles utmärkt med torkade), soja och citron.

Pensla köttet och grönsakerna med marinaden och ställ åt sidan.

Skjutsa in potatisarna i ugnen.

Gör en tzatziki av gurka, yogurt och vitlök och smaka av med salt och peppar.

Tzatziki tips! Riv gurkan och lägg på en tallrik och salta lite. Saltet kommer göra att vattnet i gurkan dras ut. Efter kanske 10 min kan du krama ur den så att såsen inte blir lika vattnig. OBS! Tänk på att gurkan då redan är salt, extra salta inte innan du har smakat.

Grilla eller stek köttet och grönsakerna och häll upp ost, sås, oliver och sallad i skålar.

Προχωρήστε!

söndag 10 juli 2011

Kronärtskocka



Jag hoppas ni njuter av sommaren lika mycket som jag och passar på att laga en massa god mat. Här kommer en enkel sommarlunch som jag tycker är väldigt god.

Du behöver:

  • 1 kronärtskocka
  • Salt
Citronsmör
  • ca 100 g smör
  • 1/2 pressad citron
  • Skalet från ca 1/2 citron
  • 1 vitlöksklyfta
  • flingsalt

Skär bort stjälken och koka kronärtskockan i lättsaltat vatten. Det kan ta lite olika lång tid beroende på storlek, men 35-50 min brukar bli bra. Den ska ha öppnat sig lita och vara lite mjuk.

Låt skockan svalna lite och gör under tiden i ordning ett kryddsmör, så här:

Mosa smör och smaka av det med salt, vitlök, lite citronskal och citronjuice.

Öppna upp kronärtskockan som en blomma, blad för blad.

Ta bort "skägget" i botten med en kniv.

Lägg smöret i mitten och servera som den är eller som jag med en kycklingklubba och en macka med gott pålägg.

Så äter du: Ta ett blad i tagen och doppa i smöret. Bit i nedre delen av det och dra bort kötter. Skippa de yttersta som bara är äckliga. När du har kommit in till mitten tar du bort det trådiga inder och ätter själva hjärtat med kniv och gaffel.

Yummie!

lördag 9 juli 2011

Nisses Abborre







































Fiska upp några abborrar och rensa dem.

Pensla fiskarna med flytande margarin eller smält smör.
Rulla i lite ströbröd.

Stek i en stekpanna på spisen eller över en eld.

Ät upp snarast!

Printfriendly