torsdag 22 september 2011

Pappas Oxrullader

Du behöver följande:
  • ca. 2-3 skivor lövbiff per person
  • En bit grönmögel ost
  • Grädde (ca. 2-3 dl)
  • Creme fraiche (ca. 1/2 dl)
  • Soya
  • Kalv eller oxfond
  • Dijon Senap
  • Potatis
  • Tandpetare
  • Salt + Peppar

Sätt på potatis.

Salta och peppra varje skiva

Lägg en bit ost i mitten och rulla ihop. 

Stick en tandpetare genom köttet så att det håller ihop.

Stek rulladerna i lite snör tills de har en strålande fin brun färg.

Ta ut rullarna ur stekpannan och gäll på grädde


Och vispa i: creme fraichesoya (någon tesked), lite kalvfond, en klick dijon senap och salt+peppar. Smaka av så att det blir gott.

Lägg i rullarna igen och låt små puttra i någon minut, servera sedan med potatis!

onsdag 14 september 2011

Tomat, Tortellini och en massa Parmesan!

Du behöver:
  • Tortellini eller ravioli till 5 personer
  • 6 stora tomater (byt gärna ut en tomat mot några små)
  • 1 aubergine eller 1-1/2 halv zucchini
  • 1 gul eller röd lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk kyckling eller grönsakfond
  • 1 liten bit chili eller 1 tsk sambal oelek
  • olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • 1/2 kruka basilika
  • några kvistar oregano
  • 1 dl riven parmesan
  • salt och peppar
Koka upp pastavatten. Skar ett kryss i tomaterna och lägg ner dem i vattnet ett litet tag.

Ta bort skalet på tomaterna. Tärna dem och skär auberginen/zucchinin i små bitar.

Hacka lök, vitlök och chili och fräs med aubergine/zucchini olivolja i en kastrull.

Häll på vin och fond och lägg i tomaterna. Salta och peppra. Koka det i minst 5 min men gärna längre (speciellt om du har zucchini)

Koka pastan och hacka örterna.

Blanda allt och toppa med parmesan!

Receptet kommer från kokboken Saras Kök, väldigt bra kokbok för övrigt!


måndag 12 september 2011

Agnes Megagoda Halloumi

Till denna fantastiska förätt/tillbehör/lunch behöver du:
  • 1 paket halloumi
  • 1 paket bacon
  • Babyspenat, ruccola eller annan sallad
  • Crema de balsamico (krämigare och sötare balsamvinäger)
  • pinjenötter 
Skär osten i 5 ca 1 cm tjocka skivor.

Linda in varje bit i 1-2 baconskivor

Stek eller grilla (baconet gör att de inte blir lika kännsliga för det typiska fan-halloumin-smälte-ner-mellan-grill-gallret-situationen), lägg upp på en salladsbädd, ringla över balsamico och strö över pinjenötter

Kan äta extrema mängder av detta

torsdag 8 september 2011

Pecanpaj, första försöket

Jag försöker jag hitta den ultimata pecanpajen, denna blev väldigt väldigt söt, men också väldigt god.

Du behöver:
  • 3 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl socker
  • 1/2 dl mörk sirap
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • Pecannötter, välj hur mycket själv
Deg:
  • 1 rulle mördeg, eller:
  • 150g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1/2 msk kallt vatten
  • 1 ägg
  • 1/2 dl florsocker

Blanda ihop alla ingredienserna till degen om du inte har valt att köpa färdig mördeg. Stoppa in degen i kylen.

Sätt ugnen på 175 grader 

Vispa ihop ägg,

Socker,

Ljus sirap,

Mörk sirap,

Och vaniljsocker i en bunke.

Tryck ut degen i formen.

Häll på smeten och lägg ut pecannötterna fint. Vill man ha mycket nötter kan man göra detta i två lager så att det hamnar lite nötter i mitten av kakan också.
Grädda i 45-55 min 

Ät Ät Ät

torsdag 1 september 2011

Mammas man-tager-vad-man-haver kyckling

Min mamma är världens bästa på att slänga ihop något av det som finns i ett för ett otränat öga tomt kylskåp. Detta lagade hon igår:
  • 1/2 paket bacon
  • 500g kyckling (lårfilé är godast tycker jag personligen)
  • 1 chili
  • 1 lime
  • 2 tomater
  • 1/2 paket böngroddar (så mycket som du vill)
  • lite kantarell (om du har) man kan smaksätta med ingefära också om man vill
  • 1/2 purjolök
  • Bulgur, ris eller couscous
Hacka chilin, skiva löken, tärna tomaten, skär kycklingen och baconen och koka ris/bulgur/couscous.

Stek bacon och kyckling i en stekpanna.

Ta i chili, purjo, kantarell och ev ingefära och stek lite till.

Ta bort stekpannan från värmen och vänd i groddar och tomat.

Pressa på lime och servera med lite cremé fraiche eller yoghurt.

Smaskens!

Printfriendly