måndag 21 november 2011

Krämig risotto med Tomat och Chevre


Jag har ju redan skrivit om risotto en gång men efter som att det är så himlans gott så måste man ju laga det många gånger och på många olika sätt!

I det här receptet skulle man ha rött vin, men färgen blev lite småtråkig och jag tyckte inte att det smakade så stor skillnad emot att ha vitt vin. Ta den sort du känner för!

Du behöver följande:
  • 1 rödlök eller några schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • typ 1 dl olivolja
  • 5 dl aborioris (risottoris)
  • 2-3 dl vitt eller rött vin
  • Kyckling-/grönsaksfond eller grönsaks-/hönsbuljong
  • 2 tomater
  • ca. 1/2 dl riven parmesanost 
  • 1 bit chevre/getost/fetaost
  • Hackade färska örter (tex. timjan och rosmarin)
  • Soltorkad tomat
Tillbehör (kan självklart uteslutas):
  • Kyckling 
  • Sallad
Börja med att hacka löken och vitlöken.

Koka upp ca. 1,5 liter vatten och häll i fond och färsk tomat som du skurit i bitar. Låt det stå och sjuda på låg värme under tiden du lagar risotton. Ta i så mycket fond att det smakar, men inte allt för mycket.

Stek löken i olivolja och ta i riset när löken har blivit mjuk. Rör om ett tag på ganska låg värme. Salta och peppra.

Ta en soppslev och fyll den med fond, häll fonden på riset, rör och låt det småkoka. När risotton ser lite grötig ut och fonden har kokat bort tar du i lite mer och rör igen. Upprepa detta tills du tycker att risotton smakar bra och riset inte är hårt.

Om du tycker att risotton smakar för lite fond när den börjar bli färdig är det bara att hälla i lite mer.

Skär kycklingfiléerna i två delar så att de blir tunnare men fortfarande är lika breda om du förstår vad jag menar.

Salta, peppra och stek i smör eller olja.

Skär så mycket soltorkadtomat som du vill ha i bitar.

Hacka ett litet knippe örter.

Skär osten i skivor eller smula sönder den.

När risotton nästan är klar tar du i den soltorkade tomaten.

När den är helt klar rör du ner parmesan och örter. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp på tallrik och strö över ost!

Obs! Idéen kommer ifrån Kärlek på Tallrik!

4 kommentarer :

  1. Jag gjorde risotto för första gången för någon månad sedan, det var verkligen supergott :-)

    Detta recept måste jag nog prova!

    SvaraRadera
  2. Ja det är så gott, jag älskar det! Rekommenderar verklogen det här receptet om man vill variera sig lite. Hemma hos oss brukar det oftast bli skaldjurisotto nämligen :)

    Ha en fortsatt bra vecka!

    SvaraRadera
  3. Gud vad fina bilderna är nu megasnyggt!/RB

    SvaraRadera
  4. Thank you dear friend (om det är Rebecca?) om det inte är det så tack anonym :D

    SvaraRadera

nrelate .nr_post_title { Font-style: normal !important; }

Printfriendly