söndag 23 februari 2014

Superlätt köttgryta


I en av de butiker som ligger i närheten av vår lägenhet har de en fyndlåda i köttdisken. Kött med kort datum nersänkt med 30%. För någon vecka sedan såg där både köttfärs och en paket grytbitar, så himla bra tänkte jag, shoppade loss och slängde in köttbitarna i vår minimala frys i väntan på en bra dag.

Den dagen kom i fredags. Köttgrytefredag. Med ganska få ingredienser och få spenderade kronor fick vi till en riktigt fin och smarrig middag! Älskar verkligen köttgryta med djup smak och trådigt kött. Vi åt med ris men couscous är gott till också, tar upp mer sås tycker jag.

I Tyskland säljs något som kallas typ soppbas i grönsaksdisken. Den består av tre morötter, en liten purjo, en skiva rotselleri och några kvistar persilja ihopsytt med ett gummiband. Allt detta till det facila priser av 1, 2 euro!

Receptet är som sagt väldigt basic så känn dig fri att lägga till saker som enbär, lagerblad och andra smaksättare (Kryddor här säljs i 100 grams paket för typ 30 pix, dyrt om man bara behöver det till en rätt).  Rökig bacon eller en kryddig ölkorv är ju skitgott i köttgryta till exempel! Hade lite champinjon i frysen som jag slängde i också, men det är ju så klart valfritt.

Jag tog en tomatig ketchup istället för tomatpuré som jag inte hade och tomater på burk som jag hackade istället för krossade tomater som inte verkar vara en grej i Tyskland, det funkade perfa!

Superlätt köttgryta

[ Tid: 2 timmar   Portioner: 4 ]

Ingredienser

  • 500g nötkött i grytbitar
  • 1 burk krossade tomater 
  • ca 1 1/2 dl rödvin
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1 msk soya
  • 1 buljongtärning
  • en näve tärnad rotselleri
  • 4 champinjoner
  • 1 msk tomatpuré eller ketchup
  • 1 dl vatten
  • en skvätt grädde
  • lite hackad persilja
  • oregano
  • en klick smör
  • Salt & Peppar
Klyfta eller hacka löken, dela morötterna och svampen i bitar och tärna rotsellerin. Stek löken och rotsellerin i lite smör i en gryta eller kastrull. Ta i köttet och stek tills det har fått lite yta. 

Häll i vatten, nästan allt vin, buljongtärning, soya, tomatpuré/ketchup och krossade tomater. Koka upp och säng sedan värmen. Lägg på en lock och låt bubbla i 1- 1,5 timmar, köttet ska vara mört och trådigt. 

Fräs svampen i lite smör i en stekpanna. Släng i morötterna och den frästa svampen i grytan och koka ca 10 minuter till. Häll i det sista av vinet för att fräscha upp vinsmaken lite. Ta i grädde och smaka av med salt, peppar, hackad persilja och oregano. 

Svårare än så är det inte att laga husman!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

nrelate .nr_post_title { Font-style: normal !important; }

Printfriendly