måndag 21 november 2011

Krämig risotto med Tomat och Chevre


Jag har ju redan skrivit om risotto en gång men efter som att det är så himlans gott så måste man ju laga det många gånger och på många olika sätt!

I det här receptet skulle man ha rött vin, men färgen blev lite småtråkig och jag tyckte inte att det smakade så stor skillnad emot att ha vitt vin. Ta den sort du känner för!

Du behöver följande:
  • 1 rödlök eller några schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • typ 1 dl olivolja
  • 5 dl aborioris (risottoris)
  • 2-3 dl vitt eller rött vin
  • Kyckling-/grönsaksfond eller grönsaks-/hönsbuljong
  • 2 tomater
  • ca. 1/2 dl riven parmesanost 
  • 1 bit chevre/getost/fetaost
  • Hackade färska örter (tex. timjan och rosmarin)
  • Soltorkad tomat
Tillbehör (kan självklart uteslutas):
  • Kyckling 
  • Sallad
Börja med att hacka löken och vitlöken.

Koka upp ca. 1,5 liter vatten och häll i fond och färsk tomat som du skurit i bitar. Låt det stå och sjuda på låg värme under tiden du lagar risotton. Ta i så mycket fond att det smakar, men inte allt för mycket.

Stek löken i olivolja och ta i riset när löken har blivit mjuk. Rör om ett tag på ganska låg värme. Salta och peppra.

Ta en soppslev och fyll den med fond, häll fonden på riset, rör och låt det småkoka. När risotton ser lite grötig ut och fonden har kokat bort tar du i lite mer och rör igen. Upprepa detta tills du tycker att risotton smakar bra och riset inte är hårt.

Om du tycker att risotton smakar för lite fond när den börjar bli färdig är det bara att hälla i lite mer.

Skär kycklingfiléerna i två delar så att de blir tunnare men fortfarande är lika breda om du förstår vad jag menar.

Salta, peppra och stek i smör eller olja.

Skär så mycket soltorkadtomat som du vill ha i bitar.

Hacka ett litet knippe örter.

Skär osten i skivor eller smula sönder den.

När risotton nästan är klar tar du i den soltorkade tomaten.

När den är helt klar rör du ner parmesan och örter. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp på tallrik och strö över ost!

Obs! Idéen kommer ifrån Kärlek på Tallrik!

torsdag 17 november 2011

Monas extremgoda, superkrämiga Jordärtskockssoppa

Till 4 portioner behöver du ungefär detta:

  • 1/2 kg jordärtskockor
  •  2 potatisar eller en palsternacka
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 2 kyckling/grönsaks buljongtärningar eller några klunkar fond
  • 2,5 dl vispgrädde
  • svartpeppar
  • ev. tryffel olja
Exempel på tillbehör:
  • Stekt bacon
  • Rökt lax
  • Krutonger
  • Varma mackor serverade till
Hacka löken, och vitlöken.

Skala skockorna + potatisarna/palsternackan och dela dem i bitar. 

Fräs löken i en kastrull tills den blir mjuk och fin. Släng i potatis/palsternacka, jordärtskockorna, vin, vatten och buljong/fond. Koka under lock i ungefär 15 minuter.

Vispa under tiden grädden fluffig.

Mixa soppan slät med en mixer eller dylikt. Blanda i grädden och servera eventuellt med några droppar tryffelolja om du skulle ha det i närheten.

Mumms! Det här skulle man ju kunna bjuda kungen på!

När du tillagar detta kan du till exempel lyssna på detta: Junk Of The Heart - The Kooks


tisdag 8 november 2011

Pizza!

Pizza är ju alltid jättegott!

Degen 6-8 st:

  • 1 kg vetemjöl special
  • 6,5 dl ljummet vatten
  • 1 msk salt (hellst flingsalt)
  • 1 påse torrjäst
  • 1 msk socker
  • 4 msk olivolja

Tomatsås :
  • 2 skivade vitlöksklyftor
  • lite hackad basilika eller några nypor torkad
  • 1 burk konserverade hela plommontomater
  • Olivolja
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Eller en burk pastasås som du gillar!
Exempel på Fyllnad:
  • Mozzarella och annan ost
  • Vitlök, rödlök
  • Parmaskinka eller annan skinka
  • Oliver
  • Ruccola
  • Musslor
  • Räkor
  • Tomater
  • Basilika
  • Champinjoner
  • mm. mm.
Blanda jäst, vatten, socker, salt och olja i en bunke eller hushållsassistent.

Rör ner lite mjöl i taget och blanda några minuter. Lägg över en handduk och låt jäsa i ungefär en timme.

Gör en tomat sås: Stek löken i lite olivolja, ta i tomat och basilika. Låt koka upp, mixa smaksätt med salt och peppar. Låt det sedan små puttra i några minuter.

Du kan ju självklart också göra som jag brukar göra och köpa en burk färdig sås.

Fixa tillbehören 

Sätt ugnen på högsta värme.

Ta upp degen och knåda den lite. Om du ska göra pizza på en gång delar du upp degen i lagom många delar, men om du vill vänta lite kan du linda in den i plastfolioe och stoppa den i kylen eller frysa in den till någon annan gång.

Kavla ut degen, kladda in i lite olivolja. Om man redan från början häller lite olivolja på degklumpen blir den mycket lättare att kavla ut.

Ta på alla goda saker 

och grädda tills den är fin!


Degen och tomatsåsen är baserad på recept av Jamie Oliver

söndag 6 november 2011

En AlltSomÄrGott-Tårta

Till denna fantastiska sockershock behöver du:


Botten:
  • 150 g smält smör 
  • 3 dl strösocker 
  • 1 dl kakao 
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 förpackning hackade/krossade Oreokakor
  • Kakao till att bröa formen med.
Chokladsmet:

  • 300 g vit choklad
  • 100 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • 2dl grädde

Topping:

  • 1 dl vispad grädde
  • 1 twix, snickers eller annat godis som du gillar
  • Några nävar Mini Marshmallows eller sönderklippta stora
  • Cholkadsås
Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna till en kladdig smet.

Smöra och bröa en form med kakao och häll i smeten. Grädda i 15 min

Finhacka chokladen.

Värm upp grädden och blanda ner chokladen

Ta i smöret och blanda lite till.

Ta på marshmallows på tårtan (spara några) och häll över chokladsmeten.

Strö över godisbitar och marshmallows, klicka på grädde och häll över chokladsås.

Ställ in kakan i kylen, minst 2 timmar men gärna över natten så att den blir riktigt, riktigt god.

Tryck i dig tårtan tillsammans med ett knippe fina vänner!


Kakan kallas även Mud Cake och jag hittade mitt recept här

fredag 4 november 2011

Världens enklaste grönsakssoppa

Du behöver:
  • Grönsaker som potatis, morötter, tomat, lök, rotselleri mm.
  • Fond eller buljong
  • Salt och peppar
Tag grönsaker.

Hacka dem omsorgsfullt.

Koka upp vatten och buljong eller fond.

Lägg i grönsakerna och låt koka till önskad konsistens.
(Tänk på att ta i tex tomat senare än potatis)

Servera den spartanska men ack så delicata soppan!

Printfriendly