onsdag 23 januari 2013

Chili, Clementin och Kyckling i en härlig combo!

Galet gott från ICAs matkasse!

För att laga detta till fyra behöver du först och främst se till att ha detta i närheten:
  • 1 gul lök
  • 2 clementiner
  • 1 chili
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk soja
  • 1 msk honung 
  • ca 6 st kycklinglår med eller utan ben
Sås
  • 1-2 dl matyoghurt
  • 1/2 kruka koriander
  • salt & peppar
Tillbehör
  • 4 portioner Couscous (gärna kokt i lite buljong)
  • 65 g babyspenat (en liten påse)
Börja med att sätta ugnen på 225 grader.

Klyfta löken och skala och skiva clementinerna.

Hacka chilin i små bitar och blanda med soja, honung och olja.

Lägg kycklingen i en form med lök och clementin och pensla på marinaden och släng in i ugnen i typ 25 min (förmodligen kortare om kycklingen inte har ben). Ös på med sky under tiden!

Tillaga couscousen

Hacka koriandern och banda med yoghurt och salt + peppar.

Blanda ner spenaten i couscousen och ÄT!!

torsdag 17 januari 2013

Hallonbomber!

Den här snygga efterrätten hittades i Buffé! Receptet är för 6 personer
  • 3/4 hallon-eller svartvinbärssorbé
  • 1/2 ask mascarpone (125g)
  • 50g smör
  • 50g mörk choklad
  • 9 digestivekex
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk honung
  • 2 tsk citronjuice
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 250g hallon
  • 2 msk socker

Smält smör i en kastrull och grovhacka chokladen.


Mixa kexen med chokladen snabbt och blanda i smöret.


Vispa grädden och blanda med mascarpone, honung, vaniljsocker och citron.

Klä 6 stycken koppar med plastfolie.

Fyll dem med sorbé till 3/4 och se till så att det inte är några bubblor mellan kommen och plasten.

Spritsa gräddblandningen så att den hamnar i mitten av koppen.

Lägg chokladsmulorna och tryck till lite som ett lock på sorbén och ställ in i kylen ca. 4 timmar.

Mixa hallon och blanda med socker. Har du lust kan du värma upp hallonen lite, blir rätt gott till den kalla sorbén.

Spola lite varmt vatten på koppen så att bomben lossnar.

Lägg dem på tallrikar, dela på mitten, häll på såsen och garnera snyggt med hallon!

onsdag 9 januari 2013

Mammas riktigt goda porterstek

Till denna smaskiga husman behöver du följande:
  • 1 kg putsad rostbiff/nötstek/fransyska/älgstek/högrev/innanlår
  • 1 flaska porter (33 cl)
  • 1 dl outspädd svartvinbärssaft
  • 1 dl soja
  • 3 msk kalvfond 
  • 1 gul lök
  • 10 enbär
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 tsk timjan
Sås
  • 8 dl silad sky
  • 5 msk vetemjöl
  • 3-5 dl grädde
  • salt & peppar
  • ev. fond och svartvinbärsgelé
Tillbehör
  • Potatis
  • Kokta morötter
  • Kokta Haricot Vert
  • Svartvinbärsgelé
Skiva löken grovt och krossa enbären lätt, jag la mina kryddor i en gasbinda men efter som man ändå silar skyn spelar det inge större roll hur man gör.

Blanda allt till köttet och koka steken ca 1 -1,5 timma. Köttet ska kännas mört, vill man använda köttermometer ska den vara runt 75 grader.

När det är klart: ställ köttet åt sidan i 20 minuter.

Vira in steken i folie och ställ den åt sidan.

Sila skyn i kastrull och späd med vatten så att det blir runt 8 dl.

Koka upp skyn och häll i grädden som du vispat med mjölet.

Låt såsen sjuda och smaka av med salt, peppar och ev fond och svartvinbärsgelé.

Njut kungligt!

torsdag 3 januari 2013

Mumsig Medelhavspotatis! (typ)

För att föda fyra personer med denna maträtt behöver du:

  • 8-10 potatisar
  • 2 morötter
  • 1/2 röd lök
  • 1/2 paket fetaost
  • ca 20 oliver
  • 1 msk kapris
  • några basilikablad
  • Citron
  • Olivolja
Tillbehör
  • Ruccola
  • Tomat
  • 4 bitar kyckling, lax eller inget

Skiva potatisarna och morötterna, olivolja dem, salta, peppra och tillaga dem på varmaste läget i ugnen tills de är klara.

Skiva löken och oliverna om de är urkärnade och smula fetaosten.

Stek kycklingen eller laxen (salta och peppra)

Avsluta med att blanda allt och ät!

Printfriendly