söndag 19 februari 2012

En klassisk lax i ugn


Grymt enkelt galet gott!

Du behöver:
  • Lax med skinn
  • Salt
  • Peppar
Sås:
  • Creme Fraiche
  • Hackad Rödlök
  • Rom
  • Majonäs
Tillbehör:
  • Potatis
  • Haricovert kokta i lättsaltat vatten
Häll ut salt i en form och lägg på fisken. Salta och peppra ovanpå. Stoppa in den i 175-200 grader i ca 20 minuter.

Koka potatis och gör en sås.

Klart!

måndag 13 februari 2012

Fiskpinnar

Vi fortsätter på temat godare vardags-klassiker med lite fiskpinnar!

Du behöver följande saker:

  • ca. 1 fiskfilé per person
  • Ströbröd
  • Mjöl
  • Ägg
  • Salt
  • Peppar
  • Smör till stekning
Tillbehör
  • Sås: Creme fraiche+salt+peppar+majonäs+bostongurka
  • Potatis
Vänd fisken i mjöl+salt+peppar.

Vänd dem i ägg.

Vänd dem i ströbröd.

Stek fisken i ganska mycket smör.

Servera med förslagsvis potatis, en kall sås, morötter och citron.

söndag 12 februari 2012

Pappas tisdags köttbullar

Att göra köttbullar är inte så svårt och tidskrävande som många tycks tro. Passa på att rulla många om du ändå är i farten så kan du frysa in eller spara dem i kylen och göra den typ godaste frukosten som finns dagen efter: Knäckebröd + Smör + hemgjord köttbulle + ketchup = Mmmm...

Så om du vill laga köttbullarna behöver du:

  • 400g blandfärs
  • 4 msk ströbröd
  • 1 msk potatismjöl
  • 1,5 dl mjölk 
  • 1,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1,5 krm svartpeppar
  • 1/4 dels gul lök
  • Smör till stekning
Blanda ströbrödet med mjölken.


Riv löken och blanda med ströbröds-kleget och resten av ingredienserna.

Blöt händerna och rulla fina köttbullar.

Stek dem försiktigt i smör. Sänk värmen och låt dem bli genomstekta under lock.

Servera med något gott som tillexempel stuvade makaroner, potatis och brunsås eller något sådant!

söndag 5 februari 2012

Snabb Wok med Lax

En liten härlig cross-over mellan det japanska, thailändska och svenska köket


Du behöver följande saker:

  • Grönsaker av olika färg och form, tex paprika, lök, morötter, broccoli mm
  • En bit lax per person tex frysta portionsbitar
  • Teriyakimarinad
  • Japansk soya
  • Ingefära ca 1 tsk riven
  • 1/2 chili
  • 1 lime
  • 1 klyfta vitlök
  • någon droppe fisksås
  • Nudlar tex glasnudlar, äggnudlar eller något sådant
  • Sweetchilisås (om du tycker om det)
Mängd och starkhet mm får du självklart ändra lite som du vill!

Tina laxen om det behövs.

Hacka chili och riv ingefära. Blanda det i en liten skål med pressad vitlök, en halv pressad lime, teriyakimarinad (ta lite som du tycker 1/2-1 dl kanske) och lite soya (några klunkar).

Häll marinaden över laxen och låt stå medan du hackar alla grönsakerna.

Sätt på nudelvatten i vattenkokaren eller på plattan.

Stek fisken och lägg folie över så att den håller sig varm.

Fräs på grönsakerna, börja med morötterna och släng sedan i resten. Det ska gå fort så att grönsakerna bara blir varma och inte allt för mjuka. Häll på laxmarinaden och blanda runt lite.

Koka nudlarna och blanda i dem också

Ställ fram pinnarna, sweetchilisås, limeklyftor och soya på bordet och hugg in!

Printfriendly