onsdag 30 april 2014

Pasta med pesto och vitlöksfrästa tomater



Ett skepp kommer lastat med ännu ett pastarecept, som lovat!

Denna fina onsdag blir det en superenkel pestopasta med vitlöksdoftande tomater. Inte helt dumt va? Receptet hittade jag på Vegoteket (finns så mycket gott och så många fina bilder). Eller inte helt sant, egentligen har jag morfat ihop receptet på Vegotekets tomater och Niotillfems recept på hemgjord pesto.

Men jag måste erkänna en grej, jag hade köpepesto. Den var supergod och det tog typ mindre än en kvart att fixa en lyxig middag, men inget slår ju egentligen en hemgjord pesto! Därför har jag även lagt till receptet på Niotillfems pesto. Det är det receptet jag brukar gå efter när jag gör pesto!

Bara att slänga ihop en pesto eller öppna en burk, steka tomater i olivolja och vitlök, blanda med en god pasta (vi hade linguine, störtgott) och riva över massor av parmesan!

I Vegotekets recept hade de mandlar och valnötter. Jag har inte testat det själv, men tycker att det låter som en superidé om man vill ha en lite annorlunda smak på peston, eller om man vill dryga ut de dyra pinjenötterna. Jag har ätit pesto med cashewnötter i också, det är verkligen något jag kan tipsa om!

Nu har vi bara några dagar kvar här i soliga, varma Rom. Det känns tråkigt och otroligt märkligt att vi ska åka hem, men samtidigt saknar jag min familj massor så det känns roligt också. Den eviga staden står förhoppningsvis kvar några år till, så jag kan åka tillbaks och dränka mig i gelato många fler gånger!



Pasta med pesto och vitlöksfrästa tomater

[ Portioner: 4   Tid:15-25 minuter  ]

Ingredienser

  • 250g körsbärs- eller romanticatomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • Olivolja
  • Salt & peppar
  • Pasta 
  • Parmesan till servering
  • Eventuellt lite ruccola eller basilika till servering
  • 4-5 stora skedar köpepesto eller:
(Hemgjord Pesto)
  • 1 kruka basilika
  • 1 dl riven parmesan
  • 1-2 klyftor vitlök
  • En näve rostade pinjenötter (eventuellt utdrygat med hackade mandlar, valnötter eller cashewnötter)
  • Olivolja
  • Salt & peppar
  • En skvätt citron

Gör så här:

Pesto

Ta av bladen från basilikaplantan och lägg dem i en mortel. Mortla tills de blivit till en röra.

Blanda i nötterna och fortsätt mortla. Dela vitlöken i bitar och lägg i morteln. Blanda ner parmesan och en rejäl skvätt olivolja. 

Mortla till pesten har en bra konsistens, häll eventuellt i mer olja om det behövs. Smaka av med salt, peppar och citron. 

Tomaterna

Hetta upp olivolja i en stekpanna. Blanda ner tomaterna och stek på medelvärme tills vätska börjar komma ur dem. Det tar cirka 10 minuter. 

Pressa vitlöksklyftorna över tomaterna och stek några minuter till. Salta och peppra.

Blanda den nykokta pastan med pesto, lägg upp i tallrikar och toppa med tomaterna, parmesan, ruccola, basilika och svartpeppar!

söndag 27 april 2014

Enkel tomatsås med kapris



Det här receptet kan tyckas förvillande likt en Pasta Puttanesca. Kapris och sardeller i en tomatsås, persilja och parmesan på toppen. Släng i några oliver så är du hemma!

Men i min familj har en Puttanesca alltid sett ut såhär, färska tomater kokas med vitt vin och oliver hör inte hemma i rätten. Men det är bara så min mamma brukar göra.

Det här receptet är som en enklare, snabbare lite fuskigare version. Krossade tomater gör att det går på ett kick. I med lite lök, lite vitlök, lite kapris, lite persilja och lite parmesan och du är hemma! Sardeller och vin ger rätten en fylligare och mer spännande smak, så har du det hemma rekommenderar jag verkligen att ta i med dem också!


Tomatsås med kapris

[ Portioner: 4-5   Tid: 25-30 minuter ]

Ingredienser

  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk kapris
  • 1/2 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 - 1 dl vitt vin (eller 1 msk citronjuice eller vitvinsvinäger)
  • Färsk persilja
  • 3 sardeller i olja
  • en klick honung
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
  • parmesan till servering

Gör så här:

Skiva löken och vitlöken tunt. Grovhacka sardeller, kapris och persilja.

Stek löken i olivoljan tills den är mjuk. Ta i vitlök och stek någon minut till.

Ta i kapris, sardeller och vitt vin, låt koka upp. Häll sen i tomat. Smaka av med honung. Låt koka 5 minuter under lock. 

Smaka av med salt och peppar. Rör i lite hackad persilja.

Servera med pasta och avsluta med att riva över parmesan strö över färsk persilja och svartpeppar.


lördag 26 april 2014

Frikadeller i tomatsås




Alltså... Jag har något att erkänna. Jag äter nästan bara pasta här i Rom. Linguine, Bucatini, Fettuccine, Tagliatelle, Pappardelle och vanlig spagetti. Närmaste framtiden kommer på denna blogg kommer därför innehålla nästintill sjukliga mängder recept på olika sorters pastasåser.

Så, hoppas du gillar pasta och inte går på en märklig diet (Själv har jag de senaste månaderna som sagt nästan enbart levt på pasta, ost, vin och baguett!).

Receptet kommer från Markos mat. Jag har faktiskt följt receptet kanska väl för en gångs skull! Men så klart har jag ändå inte kunnat hålla mig får att ändra bara lite, lite här och där. Mer citron o frikadellerna och honung istället för socker till exempel.

Jag tycker alltid att det blir godast med en klick honung i tomatsås, mildrar skickligheten i tomaten och smakar mer än socker. Ett litet tips för att alltid få till en bra tomatsås!

Frikadeller i tomatsås

[ Portioner: 4  Tid:  ]

Ingredienser

Frikadelerna
  • 400-500g nötfärs
  • 1 ägg
  • 1/2 dl grädde
  • 1 dl riven parmesan
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk färsk, torkad eller fryst basilika
  • Skalet från 1 citron
  • En skvätt citronsaft
  • 1/2 tsk salt
  • svartpeppar
Tomatsåsen
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk honung
  • 400-500 g passerade tomater
  • 1 dl vitt vin (eller mer citronsaft)
  • en skvätt citronsaft
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 tärning höns/kött/grönsaks buljong eller 1 msk kalvfond
  • lite färsk/torkad/fryst basilika
  • Salt & Peppar

Gör så här:

Pressa eller riv en vitlöksklyfta i en skål och blanda med ägg, grädde, riven parmesan, citronskal, citronsaft, basilika, salt och peppar. Blanda med köttfärden till en jämn smet. 

Rulla smeten till små köttbullar och ställ in i kylen.

Hacka löken och städ den i lite olja på låg värme tills den är mjuk. Skiva vitlöken och blanda ner.

Häll i vinet och låt koka upp. Blanda ner tomat, vatten, buljongtärning/fond, citronskal och honung. Smaka av med citronsaft, salt och peppar och eventuell fryst ellr torkad basilika (har du färsk sparar du den till slutet).

Lägg försiktigt ner frikadellerna i såsen och koka på låg värme i 6-8 minuter eller tills de är klara.

Servera med färsk basilika, riven parmesan och svartpeppar! 

fredag 25 april 2014

Italiensk brunch



Igen luras jag lite. Det ska nog mer vara italienskish brunch. För de flesta i Rom börjar dagen med en kopp starkt, sötat kaffe och en cornetto, inte glassen utan en choklad- eller marmeladfylld croissant, påväg till jobbet. Ingen tid för knaprig pancetta där inte.

Den här brunchen liknar mer en brittisk eller amerikansk frukost, men ingredienserna är italienska. Hur som helst. Det är gott. Supergott. Och det är väl det enda som räknas, eller?

Stek pancetta knaprigt, gör en äggröra med lite parmesan på, stek några tomater lite snabbt, rosta ett bröd, brygg en kopp kaffe, häll upp ett glas juice och placera dig framför en favoritserie (Gudars vad bra Game of Thrones är!).

Italienskish brunch

[ Portioner: 2   Tid: 20 minuter ]

Ingredienser

  • 3 ägg
  • en skvätt grädde/mjölk/vatten
  • riven parmesan
  • en klick smör
  • ca 100g pancetta i kuber eller skivor
  • 2 skivor italienskt lantbröd
  • 1 stor tomat eller 3-4 körsbärstomater
  • 1/2 tsk Salt och peppar

Gör så här

Blanda ägg med vätskan, salt och peppar. 

Stek pancettan i en het stekpanna tills den är knaprig. Lägg den sedan på lite hushållpapper så att överflödigt fett kan rinna av. 

Dela tomaterna på mitten stek på båda sidor i samma panna som du stekte pancettan. Salta och peppra eventuellt. 

Rosta brödskivorna.

Värm upp smöret i en kastrull eller stekpanna. Häll i äggblandningen och stek under omrörning med en smörkniv på låg värme tills blandningen har en krämig konsistens. Riv lite parmesan över och dra ett drag med pepparkvarnen. 

Servera med en kopp kaffe eller te och ett glas juice!


torsdag 24 april 2014

Krämig tomatsoppa med örtolja och Taleggio grilled cheese

Nu blir det italienskt! Eller typ i alla fall. Italienska ingredienser och smaker kombinerade på ett fantastiskt sätt! Jag har faktiskt aldrig ätit en godare tomatsoppa. Jag som inte ens gillar tomatsoppa älskar den här, så bra är den!

En otroligt enkel, billig och snabb rätt som jag tycker passar super i både fint soligt väder och för regniga mysdagar!



Receptet kommer från den härliga sidan Vegoteket, älskar både recepten och bilderna där. De är verkligen jätteinspirerande! De serverade soppan med ett vitlöksbröd, gör det om du vill ha rätten vegansk! Jag som varken är vegan eller vegetarian (men jag har blivit superinspirerad att testa veganska recept, så det blir det mer av framöver) och hade taleggio och skinka i kylen gjorde grilled cheese istället. Det blev skitgott, men som sagt vitlöksbröd är ju alltid fantastiskt så välj själv! :)

Jag hade passerade tomater, dels för att det var enklare då vi inte har en mixer i det här köket och dels för att passerade tomater var billigare. Jag hade även några körsbärstomater som låg och skräpade i köket så de slängde jag i. Har du krossade tomater eller tomater på burk och vill ha en slät soppa är det bara att mixa, annars är det ju gott med en mer chunky soppa också!

Krämig tomatsoppa med örtolja och Tallegio grilled cheese

[ Portioner: 4   Tid: 30 minuter ]

Ingredienser

Soppan
  • 800g passerade, krossade eller hela tomater på burk (+ ev några körsbärstomater)
  • 1 tärning grönsaksbuljong eller fond
  • 4 dl vatten
  • 2-3 dl havregrädde eller grädde
  • 2 msk olja
  • 1/2 gul lök
  • 1 tsk chiliflakes eller 1/2 chili
  • 3 vitlöksklyftor
  • Salt, peppar & honung
  • Till servering: En citron skiva/person och lite grovt riven pecorino eller parmesan
Örtoljan
  • 2 msk olivolja
  • Hackade färska, torkade eller frysta örter ex. basilika, rosmarin, persilja, oregano
  • Salt & Peppar
Tallegio grilled cheese
  • 4 skivor italienskt lantbröd eller liknande
  • 8 tunna skivor taleggio
  • 1/2 dl riven parmesan eller pecorino
  • ev 4 skivor luftrorkad skinka

Gör såhär:

Börja med att sätta ugnen på 225 grader.

Soppan
Hacka löken, vitlöken och eventuell chili och hel tomat.

Fräs löken i lite olja i en kastrull tills den är glansig. Ta i vitlök och chili och stek några minuter till på låg värme.

Häll i vatten, tomat och smaka av med grönsaksbuljong. Koka upp.

Om du använt krossade eller hela tomater kan du mixa soppan när löken är mjuk.

Ta i eventuella körsbärstomater och grädden. Smaka av med salt, peppar, honung och chili. Låt puttra på svag värme under lock i circus 10 minuter.


Örtoljan

Hacka eventuella färska örter eller mortla de torkade lite och blanda med olivolja lite salt och lite peppar. 


Taleggio grilled cheese

Lägg eventuell skinka på varje brödskiva. Lägg på taleggion och toppa med riven parmesan eller pecorino. Dra några drag med pepparkvarnen över alla mackorna. 

Lägg dem på en plåt och ställ in i ugnen tills osten smält och brödet är frasigt i kanterna. Detta tar cirka 10 minuter.

Riv ost och ringa örtoljan över soppan i varje tallrik. Servera med bröden och en citronskiva!

måndag 21 april 2014

Fasansfulla recept och Förskräckliga maträtter!

Jag har blivit beroende. Beroende av antitesen till vad jag älskar.

Jag har länge, länge sparat recept i både fysiska mappar och mappar gjorda av ettor och nollor. Jag har dreglat över inbjudande matbilder, suktat efter salta, söta och ostiga recept, sparat och samlat. Jag har nördat ner mig i det mesta i matväg och älskar vacker mat. (Har ni läst matstylisten i Hannibals blogg, Feeding Hannibal?? Älskar den!)

För någon vecka sedan snubblade jag och Joel över ett fenomen på internet som befinner sig på helt motsatta sidan av spektrat. Antimatporr. Bilder på hemska recept, uselt genomförda maträtter och bara hemska idéer. Nu är jag fast, kan inte få nog. Vill bara se mer, äcklas, hålla händerna för ögonen. Det är som skräckfilm för en matälskare som jag.

Därför kan jag inte låta bli att dela med mig av en bit av den äckliga kaka som är antimatporr och bara allmänt äcklig mat!

Vi börjar med en av mina absoluta favoriter, Sandra Lee. Sandra Lee har någon form av matlagningprogram där hon lagar mat som hon kallar "semi-homemade". Vi tar en till på när hon tillagar en festlig Kwanzaa Cake!



Mmmm, ta en köpt tårta, häll på köpt tårtfyllning, klicka ut köpt frosting ur en burk och toppa med rostad majs och pumpa kärnor. Vackert!!

Vid ett annat tillfälle gör hon en härlig drink! Lätt som en plätt, is, färdig drink på flaska och lite blåbär. Så hemgjort att hon till och med givit den ett eget namn!

Jag menar verkligen inte att kliva och spotta på halvfabrikat här, det kan vara en stor underlättade ibland i den stressiga vardagen. Jag äter också fiskpinnar, köpt tårtbotten och fryslunchlåda. Men att hon kallar det hon gör matlagning och hemgjort. Nej, bara nej.

En till guldgruva på samma network är Paula Deen! Paula gillar att fritera saker så som smör och cheesecake!

Men mest känd är kanske Paula för sin ökända Doughnut-burgare. Njut!



Sen har vi recept som bara är äckliga eller ser otroligt äckliga ut.



Vad sägs om hel kamel fylld med ett lam, 20 kycklingar och 60 ägg? Tydligen en bedouinsk bröllopsrätt.


Nej. Neej. NEEEJ!!!

Mer köksmisslyckanden hittas på #ThatPlate



Ja, utbudet av dåliga maträtter är enormt.

Sen har vi ju självklart generen motbjudande delar av djur serverat på tallrik. Många sådana bilder ser så äckliga ut att jag inte ens vågar lägga upp bilder. Känner du dig extra hårdmagad idag kan du ju själv testa att googla "Disgusting food" eller liknade. Det finns så mycket, mycket märkligt där ute.

Avslutar med en liten bonusbild på Sandra Lee's Jultårta.



Ingredienser

  • 4 köpta kakor i olika storlekar (alt kakmix som du gräddat)
  • 1/2 liter frosting (4 burkar) + Grön karamellfärg
  • En sockerkon att sätta längst upp.
  • Röd glasyr
  • Papprundlar att länga mellan varje lager kaka.
  • Godissnören
  • Gul och vit frosting i flaska

Tack och hej! Hoppas du klarade dig utan att spy. Snart är jag tillbaks med härliga GODA italienska recept, lovar!

söndag 20 april 2014

Smarrig ugnsbakad lax med fänkål och citron!








Ett laxrecept till?

Japp! Det kan aldrig bli för mycket lax (nej det kan det inte!). Och ett asgott recept som är superduperenkelt att göra har ingen dött av!

Det var länge som jag inte gillade fänkål. Mina smaklökar tyckte mest att smaken tog över och var konstig. Nu älskar jag det! Stekt till en god risotto, grillad till en bit ja lax (ja...), i fisksoppa eller rå i en sallad min mamma brukar göra till julbordet, ljuvligt!

I det här receptet gör den sig perfekt, otroligt bra combo med laxen, passar fint med citronen och är en god smakbrytare mot grädden. Så. Himla. Gott.

Använd allt på fänkålen utom skivan allra längst ner. Både "stammen" i mitten och spröten uppåt år supergoda. Spara även "dillen", den ser fin ut att dekorera med och smakar gott!

Receptet hittade jag på Annas blogg Nam Nam. Så många recept som jag vill testa därifrån, väl värt ett besök!


Ugnsbakad lax med fänkål och citron!

[ Portioner: 4  Tid: 45 minuter ]

Ingredienser

  • 4 portionsbitar lax
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 skrubbad citron
  • En skvätt vitt vin
  • 1 buljongtärning eller 1 msk konc fond (Grönsak, kyckling, fisk eller hummer)
  • 1 fänkål
  • Salt & peppar


  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Koka upp grädde och mjölk i en kastrull. Smaka av med buljongtärning, salt och peppar. Häll i en skvätt vitt vin och slå av plattan.
  3. Skiva fänkålen och citronen.
  4. Lägg laxen i en form, salta och peppra lite ovanpå. Lägg citronskivorna på laxen, strö över fänkålen och häll på såsen. 
  5. Täck formen med folie eller en extra form och ställ in i ugnen i ca 30 minuter eller tills fisken är genomstekt! 
  6. Servera med ris och grönsaker!


lördag 19 april 2014

Fräscha laxrullar med smak av citron!



Påsk snart! (Blogger strulade så inlägget publicerades lite senare än täkt :))

Här i Rom är påsk = Katolskt firande, enorma chokladägg, påven, lamm, parad vid Colosseum och någon sorts duvformad kaka. Ska bli spännande!



Jag har aldrig varit en stor påskfirare, men finns tillfället att äta lax i olika former tar jag det! Receptet idag fungerar perfekt som en del av påskbordet, en förrätt till påskmiddagen eller som tilltugg till ett glas vin. Enkelt, snabbt och sjävklart supersmaskigt!


Laxrullar

[ Portioner: ca 12 bitar   Tid: 10 min ]

Ingredienser

  • 2 tsk citron 
  • Skalet från en halv citron'
  • 4 msk färskost
  • 1 msk gräslök
  • 4 skivor kallrökt lax
  • Salt & Svartpeppar

Blanda citronskal, färskost och hackad gräslök. Smaka av med citron, salt och svartpeppar. 

Lägg 2 skivor lax på lite plastfolie. Bre på smeten. Rulla ihop från kortsidan. 

Skär rullen i centimeter tjocka skivor med en vass kniv. 

Servera som de är eller på en bit mörkt bröd!

tisdag 15 april 2014

Hur man ångkokar utan ångkokare - Tips & Tricks



Att ångkoka utan ångkokare eller ångkokarinsats är egentligen mycket enkelt, men ibland kan man behöva få tips även om de enklaste saker (jag googlade mig till denna metod). Detta fungerar bäst då du ska ångkoka  lätta grejer som broccoli eller andra grönsaker. Har du tänkt ångkoka dumplings eller liknade är det nog smartast att skaffa en bambukorg eftersom dumplingsarna behöver ligga med mellanrum från varandra!

Fördelarna med att ångkoka är ju många. Grönsakerna behåller sin fina färg, de bra vitaminerna och mineralerna försvinner inte ut i kokvatten, det blir nyttigare än att steka men framför allt blir de ju också så krispiga och goda!



Du behöver:

  • En kastrull med lock
  • En sil i metall
  • Vatten
  • Sak som skall ångkokas 
  • Eventuellt salt

Fyll kastrullen med ca 2 cm vatten. Lägg på locket och koka upp vattnet.

Dela grönsakerna i jämna bitar och lägg dem i silen. Placera silen i kastrullen när vattnet kokar. Salta eventuellt lite på grönsakerna och lägg locket ovanpå silen. Koka tills grönsakerna har den konsistens du eftersträvar.

Färdigt!

måndag 14 april 2014

Fransk champinjonsoppa - Potage Velouté aux Champignons


Nu har jag nått fram till det sista av mina dokumenterade Julia Child-recept. Det kommer definitivt komma fler i framtiden (bara första volymen innehåller en sisådär 1000 recept) men för nu är detta det sista. Och vilken final. Idag står nämligen en krämig, smakrik och helt gudomlig svampsoppa på menyn. Jag som tidigare främst kommit i kontakt med svampsoppa i form av varma koppen, blev helt till mig. Kan det få vara så här gott?!

Svaret på den retoriska frågan är ja, ja det får det! Svampfötterna får sjuda långsamt med buljong så att soppan tar upp alla härliga smaker och får en otrolig fyllighet. Hattarna skivas fint, ger bra textur och gör soppan helt fantastisk. Grädde på moset och äggulor får hela härligheten riktigt krämig och fin! Igen är det många stek och tillagnings steg, men ta det lugnt och arbeta metodiskt så ska allt gå bra!

I orginalreceptet ska svampfötterna silas bort efter att de sjudit och get smak åt soppan, jag har problem med att kasta bort mat som är helt ätbar och valde därför att ha kvar dem. Som alltid, gör som du tycket känns bäst för dig och dina smakpreferenser! Jag hade vanliga champinjoner, kastanjchampinjoner är ju fantastiska så de skulle nog fungera perfekt. Jag kan tänka mig att en blandning av champinjon och andra svampar, som Karl-Johan eller kantarell skulle bli himmelskt!



Fransk champinjonsoppa

[ Portioner: 4   Tid: 1,5 timme ]

Ingredienser

  • 1/2 gul lök
  • 3 stora klickar smör
  • 2,5 msk mjöl
  • 1,5 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
  • 1 liten bunt persilja eller 1 msk torkad/fryst
  • 1 lagerblad
  • 1/8 tsk timjan
  • ca 400g champinjon 
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 äggulor
  • drygt 1,5 dl grädde
  • Salt och peppar
Hacka löken och stek den i en klick smör i en kastrull på låg värme i 8-10 minuter. Den ska bli mjuk men inte brun.

Lossa svampens fötter från hattarna. Hacka fötterna och skiva hattarna tunt. 

Koka upp buljongen med persilja, timjan och lagerblad.

Höj värmen på löken och blanda i mjölet. Rör konstant i 3 minuter.

Ta av kastrullen från värmen och blanda i den kokande buljongen. Smaka av med salt, timjan och peppar. Blanda i svampfötterna, lägg på ett lock men spara en liten glipa. Soppan ska sjuda i 20 minuter, har du en gammal elektrisk platta kan du låta kastrullen stå på plattan du just använt och stängt av. Har du en gasspis, induktionshäll eller modern spis kan du låta soppan stå vid sidan av spisen, men värm då upp den så att den nästan kokar 2 gånger under tiden. 

Tryck svampbitarna mot kanten av kastrullen för att få ut så mycket smaker som möjligt (här kan du sila av fötterna om du vill). 

Smält en kick smör i en stekpanna eller kastrull. Ta i svamphattarna, 1/4 tsk salt och 1 tsk citronsaft. Lägg på ett lock och stek på låg temperatur i 5 minuter. Häll sedan ner svamphattarna och såsen runt dem i soppan. Sjud i ytterligare 10 minuter. 

Blanda 2 äggulor med grädden i en skål. Ta av soppan från ev värme och börja med att blanda i äggblandningen en matsked i taget under omrörning. När du tagit i kanske 5 matskedar kan du hälla i resten under fortsatt omrörning. Smaka av med salt, peppar, citron och kryddor.

Sätt tillbaks kastrullen på värmen och värm på medelhög värme under omrörning i 1-2 minuter. Äggulorna ska koagulera lätt, så soppan får inte börja koka. 

Dekorera eventuellt med lite persilja och servera med bröd och kanske en god ost!

söndag 13 april 2014

Smörstekta bönor



Här kommer en liten instickare, i det förra receptet skrev jag att jag hade smörstekta bönor till. Tänkte därför bara dela med mig hur Julia tycker att de ska tillagas. Tråkigt nog brukar ju bönutbudet i svenska butiker vara ganska begränsat, men något brukar man ju i alla fall kunna hitta!

Det är lite olika tillagningsmetod beroende på böna, men jag tänkte försöka beskriva lite kort hur du tillagar dem beroende på om de är stora/små eller späda/träiga!

Smörstekta bönor

[ Portioner: 4 ]

Ingredienser

  • 500g färska bönor i skida
  • Salt & Peppar
  • en klick smör
  • ev lite socker

Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten.

Små, späda bönor: Koka tills de är mjuka men inte för mjuka, ca 4-8 minuter.

Häll av vattnet och häll ner bönorna i en torr kastrull med salt, peppar och eventuellt lite socker. Stek på halvhög värme tills mycket av vattnet är borta. Lägg upp på en tallrik, lägg några klickar smör på toppen och servera!

Stora, färska bönor:  Koka tills de är mjuka men inte för mjuka, ca 5-10 minuter.
Häll av vattnet och häll ner bönorna i en torr kastrull, stek ett tag på halvhög värme så att lite av vattnet försvinner. Ta in salt, peppar, en klick smör och eventuellt lite socker. Sänk värmen, lägg på ett lock och stek på väldigt låg värme i ca. 10 minuter. Skaka kastrullen då och då. Smaka av med salt och peppar och servera!

fredag 11 april 2014

Gräddig kyckling - Fondue de Poulet à la Crème




Jaha hörrni, nu kommer recept 3 i denna lilla kavalkad av Julia Child-recept! Idag blir det kyckling med gräddsås, en riktig klassiker som Julia gör helt fantastisk. Vi börjar nu komma in på recept med lite fler steg så gör er redo, jag vet att ni kommer fixa detta galant!

Gräddsås är något av det bästa som finns (du kan säga "en fräsch sallad" men jag vet nog att du älskar en riktigt fin gräddsås då och då) och alkohol i mat är ju alltid en riktig braksuccé! När man parar dessa två får man en fantastisk kärlekbebis. Inga speciella eller avancerade ingredienser men otroliga smaker!

Idag har jag faktiskt inte ändrat eller tagit bort en endaste ingrediens! Eller jo förresten, när jag tänker efter så har jag faktiskt adderat mjölk till receptet. Till mitt försvar måste jag säga att fransk/engelska gräddsorter är en djungel. Trots att jag läst avsnittet om grädde i boken förstår jag inte riktigt vilken sort hon menar. Jag har därför valt att göra som jag skulle ha gjort om det var mitt recept, hälften mjölk, hälften grädde. Gör som du vill!

Över till alkoholen, Julia tycker att du kan använda cognac, Calvados, Madeira, portvin eller vitt vin, så det är bara att välja och vraka. Vi använde cognac, det blev supergott! När det gäller tillbehör rekommenderar Julia ris eller risotto (vi hade ris), bönor stekta i smör (recept inom kort! Uppdatering: Recept här!) eller bakad gurka (vaa?? Får testas vid tillfälle). Eftersom hon är en sådan fantastisk dam har hon även en vinrekommendation, detta skall ätas med ett vitt Burgundy eller Graves, så nu vet ni!


Bonus bild på köket i vår parisiska, Airbnb-hyrda lägenhet.


Fondue de Poulet à la Crème

[ Portioner: 4-5   Tid: ca 1,5 timme ]

Ingredienser

  • ca 1,2 kg kyckling med ben eller ca 800g utan (Filé eller lårfilé)
  • En stor klick smör
  • 2 gula lökar
  • 1/4 tsk curry
  • 1/2 dl cognac, Calvados, Madeira, portvin eller 1 dl torrt vitt vin
  • 2,5 dl vispgrädde 
  • 2,5 dl mjölk
  • några droppar citronsaft
  • Persilja
Torka av kycklingbitarna och stek dem i varmt smör i en gryta eller djup stekpanna i 4-5 minuter, vänd dem då och då. Kycklingen ska vara gyllenbrun på båda sidor. Ta upp bitarna ur pannan och lägg dem åt sidan. 

Skiva lökarna tunt. Stek på låg temperatur under lock i grytan i ca 5 minuter. Lägg tillbaks kycklingen i grytan, lägg på locket och koka på lågtemperatur i 10 minuter. Vänd bitarna när hälften av tiden har gått. 

Värm grädde (spara 3 msk till senare) och mjölk i en kastrull.

Krydda kycklingen med 1/4 tsk curry, svartpeppar och 1/2 tsk salt. Häll i den alkohol du valt och höj värmen. Koka utan lock tills nästan all vätska är borta. 

Häll i den varma mjölk-grädden, ös sås över kycklingen och låt sjuda på lägsta värme tills kycklingen är mör och genomstekt, ca 30-35 minuter. Ta upp kycklingbitarna och lägg dem under folie eller liknande.

Ta bort fett från såsen med en sked. höj värmen och koka under omrörning till såsen har en krämig konsistens. Smaka av med salt, peppar, curry, citron och eventuellt lite alkohol. Ta av kastrullen från värmen och rör i grädden en matsked i taget under omrörning. Detta gör du för att såsen ska bli jämn och fin. 

Häll såsen över kycklingen och strö lite hackad persilja på toppen.

Servera med ris och grönsaker!


tisdag 8 april 2014

Kalasgod Ratatouille


Julia Child-maratonet fortsätter med recept nr 2! Jag blev en dag galet sugen på ratatouille (blir konstigt ofta sugen på couscous och tomatsås) och började febrilt leta i min Mastering the art of French Cooking. Hittade nada. Men, tänkte jag, Julia måste ju ha ett recept på denna franska klassiker! Jag googlade och fann svaret. Så klart att hon har, det finns med i volym 2, jag har bara volym 1. Men som tur var fanns ju självklart receptet på det kära internatet (Tack Öhmans Mat & Vin!) så ingen fara i båten!

Som alltid har jag gjort vissa modifikationer. Julia verkar gilla en tomatsås som är lite "torrare" i konsistensen, jag gillar en såsig ratatouille, speciellt om den serveras till couscous så jag har kortat ner tiden grytan kokar på hög temperatur utan lock. Vill du ha en mindre blöt ratatouille är det bara att koka bort mer vatten!

Receptbrytandet slutar inte där, även i valet av råvaror har jag gjort några justeringar. Jag valde bort aubergine eftersom jag tycker att den har en lite tråkig konsistens och smak, men gillar du aubergine är det bara att slänga i, behandla den exakt lika dant som zucchinin! Vi hade några champinjoner hemma också så de hade jag i, och lite timjan. Men annars har jag följt Julias order till punkt och pricka. Nästan.

Servera anrättningen med couscous, bröd eller något annat gott!

Trevlig tisdag!

Ratatouille

[ Portioner: 4   Tid: 1 timme ]

Ingredienser

  • 1 stor zucchini eller 2 små (ev häften aubergine)
  • 5 mogna tomater eller 2 burkar á 400g om tomaterna inte är i säsong
  • 2 röda paprikor
  • 2 gula lökar
  • (ev några champinjoner)
  • 2 vitlöksklyftor
  • Persilja
  • Timjan
  • ev honung eller socker
Skiva zucchinin (dela den på längden först om den är stor och skiva till halvmånar). Lägg ner skivorna i ett durkslag och låt stå medan du förbereder resten av grönsakerna. 

Om du använder färska tomater: Skär ett kors över knoppen och lägg ner dem i kokande vatten i 10 sekunder. Ta upp dem, spola i kalt vatten, skala, skär dem över midjan och gröp ur kärnorna. Hacka ett litet knippe persilja. 

Dela tomaterna eller burktomaterna i tärningar. Skiva löken fint och skala och krossa vitlöksklyftorna. Kärna ur och skiva paprikorna. Skiva eventuella champinjoner. 

Pressa ur vätska ur zucchiniskivorna och torka dem lite med hushållpapper eller en handduk. Stek skivorna i olivolja i en stekpanna, gryta eller kastrull, de ska få fin färg på båda sidorna. Lägg dem åt sidan.

Stek löken och paprikan (ta i champinjon här också om du valt det) i samma gryta på låg värme i 10 minuter. De ska bli mjuka men inte få färg. Blanda i vitlöksklyftorna och salta och peppra. 

Lägg tomaten i ett lager över löken och paprikan. Häll även på spadet och du använder burktomater. Salta och peppra på toppen. Lägg på ett lock och låt sjuda 5 minuter. Ta av locket, ös tomaterna med sås och höj värmen. Låt det puttra i ca 1 minut. 

Varva zucchini och tomatröra i grytan/stekpannan/kastrullen. Strö lite hackad persilja och en gnutta timjan mellan varje lager. Lägg på locket och låt sjuda 5-10 minuter. Blanda runt och smaka av med salt, peppar och eventuellt en klick honung eller en nypa socker om det är för surt. Höj värmen och koka utan lock ca 1 minut. 

Klart!

måndag 7 april 2014

Lätt omelett med paprika - Pipérade



För någon månad sedan fick jag Julia Childs Mastering the art of French Cooking av Joel. Jag älskar den! När vi i mars bodde en månad i Paris lagade vi kanske 76% av all mat vi åt ur den. Bläddrade genom mängder av recept, försökte omvandla pints till deciliter som vi sedan måttade i dricksglas eftersom köket saknade mått.

Recepten är tydliga och Julia är otroligt precis i sina beskrivningar men detta gör att det krävs koncentration av den som står i köket. För mig som helst lagar mat på känn var det en rolig utmaning att följa en engelsk, klassisk skolad dams order. Vissa delar av utförandet och ingredienserna har jag ändå tagit mig friheten att ändra (Jag vet att du vrider dig i din grav Julia). Ibland för att förenkla till svenska mått, ibland för att ingredienserna inte fanns och ibland för att jag helt enkelt tycker att mitt sätt är godare (Jag märker hur du skickar mördande, arga blixtrar ur ögonen Julia, förlåt.).

Närmsta tiden tänker jag därför dela med mig av en del av rätterna jag och Joel lagade. Det blir mycket smör, många värmeväxlingar på plattan och många steg du inte hade tänkt på själv men jag hoppas du kommer att gilla att både laga och äta Julia Childs fantastiska recept!



Förs ut är ett uppvärminingsrecept, Pipérade från Baskien. Ett otroligt enkelt men också otroligt gott recept på omelett. Själva omeletten är en mjuk fluffig äggröra och fyllningen är så smakrik att du knappt kommer fatta att den i stort sätt enbart innehåller lök, paprika och skinka! Välj själv om du vill att skinkan ska vara rökt eller kokt.

Lycka till för nu kör vi!

Pipérade 

[ Portioner: 4   Tid: ca. 45 minuter ]

Ingredienser


Fyllningen
  • 8 lite tjockare skivor skinka
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 2 gula lökar
  • 2 röda eller gröna paprikor (eller en av varje)
  • 1 vitlöksklyfta
  • Cayennepeppar
  • 3 tomater
  • Salt & Peppar
Omeletten
  • 1,5 msk olivolja eller smör
  • 8 ägg
  • 2 msk persilja eller andra färska örter

Börja med fyllningen: Skiva skinkan i breda skivor. Stek dem i varm olja eller smör tills de är ljusbruna. Lägg dem åt sidan och värm upp precis innan servering.

Skiva lök och paprika tunt. Stek dem i samma panna som skinkan på låg temperatur med ett lock på. De ska bli mjuka och gosiga men inte bruna. Smaka av med salt och peppar.

Förbered under tiden löken och paprikan steks tomaterna. Koka upp en kastrull med vatten. Lägg i tomaterna och låt dem koka i 10 sekunder. Ta upp dem och skölj med kallt vatten. Ta bort delen där kvisten suttit och skala tomaten. Skär den över "midjan" och gröp ut kärnorna. Skiva tomaterna.

Krossa vitlöksklyftan med bladet på en kniv och rör i den. Blanda i lite cayennepeppar efter smak. Lägg tomaterna ovanpå och sprinkla över lite salt. Lägg på ett lock och koka på låg värme i 5 minuter. Ta sedan av locket, höj värmen och koka någon minut, skakar pannan då och då. Värm upp igen när du ska servera omeletten. 

Blanda äggen med lite peppar och 1/4 tsk salt. Rör inte för mycket utan slå bara 20-30 ggr med en gaffel i smeten. 

Värm upp olja eller smör i en stekpanna. Blanda runt med en träsked eller smörkniv i trä tills äggen har blivit en krämig blandning. Ta av från plattan och bre på tomatröran. Lägg på skinkskivorna och toppa med färska örter.

Servera med ett gott bröd och en sallad och njut!

Printfriendly