tisdag 26 februari 2013

Smarriga valnötsköttbullar!

Något som är riktigt gott till exempelvis en god tomatsås och en god pasta är dessa valnötsköttbullar. Jag hittade dem på niotillfem och föll direkt, så extremt goda men ändå rätt enkla att göra!

Så, för att tillaga dessa till ungefär fyra behöver du:
  • 1 ägg
  • 1 schalottenlök eller 1/2 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl valnötter
  • 500g nöt- eller köttfärs
  • 2-3 tsk dijonsenap
  • 1/2 dl riven parmesan eller liknande
  • Saften av en halv citron + lite rivet skal
  • ca 1 tsk salt 
  • peppar
Börja med att hacka lök, pressa vitlök och krossa/hacka valnötterna.

Blanda alla ingredienser med händerna i en bunke.

Forma till ganska stora bollar och stek!

Klart att ätas med vad du föredrar! (jag tog som det kanske syns på bilden, pasta, tomatsås, stekt svamp och lite persilja på toppen!)

torsdag 21 februari 2013

Supergod tomatsås!

Med en nice tomatsås och lite pasta klarar man sig galet bra! Mitt förslag är att servera med de här riktigt goda valnötsköttbullarna, men låt fantasin flöda!

Till fyra personer behöver du skaffa:

  • 1 selleristjälk
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 schalottenlökar eller 1/2 stor gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 12-15 romanticatomater / körsbärstomater eller 2-3 plommontomater 
  • 1 burk krossade tomater
  • ca 1 msk balsamvinäger
  • eventuellt lite grädde
  • olivolja
  • salt & peppar
Skiva sellerin, hacka/pressa vitlöken, hacka löken och dela tomaterna i mindre bitar.

Stek selleri, lök, vitlök och tomatpuré i olivolja (ta rätt mycket!) ett litet tag.

Ta i tomat, krossade tomater och vinäger. Salta och peppra och låt koka under lock så länge du har tid, minst runt 10 minuter men gärna längre.

Mixa den om du vill ha en slät tomatsås som jag och ta i en skvätt grädde om du vill ha en lite mjukare smak på såsen!

Koka någon god pasta!

Häll upp i en skål och njut!

torsdag 14 februari 2013

Vitello tonnato, fläskytterfilé med tonnatosås


Tonfisk i sås? Va? Nä?
Jo, det är asgott, gööör det!

Tonnatosås

  • 200g tonfisk i vatten
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 msk pressad citron
  • 2 äggulor
  • 3 msk kapris + 1 msk kaprislag
  • 2 msk olivolja
  • (några basilikablad om du vill)
  • salt och peppar
Sallad
  • runt 10 körsbärstomater
  • 1/2 - 1 knippe rädisor
  • 65 g ruccola eller mer
Kött
  • ca 600g fläskytterfilé
  • salt & peppar
Tillbehör
  • Klyftpotatis och/eller bröd
Börja med att göra klyftpotatis. Potatis i skivor/klyftor + olja + salt -> 225-250 grader


Krydda filén med salt och peppar. Bryn den i olja eller grilla. Stek den sedan klar i ugnen med potatisen i ca 10 minuter.

Häll av vattnet från tonfisken och mixa med resten av ingredienserna

Smaka av med salt, peppar och citron.

Dela körsbärstomaterna, skiva rädisorna och blanda med ruccolan.

Avsluta med att skiva köttet tunt och ät alltihop!

onsdag 13 februari 2013

Ljuvliga drömmar

Rör ihop och ät så fort du blir sugen!

Ingredienser att skaffa:

  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl matolja eller solrosolja
  • 1 tsk hjorthornssalt 
  • knapt 4 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 150 grader

Börja med att smälta smöret så att det blir mjukt

Vispa smör, socker och vaniljsocker

Blanda ner olja och hjorthornssalt

Ta sedan i mjölet

Forma degen till bollar och grädda 20 minuter

Slurp så är de slut!

tisdag 12 februari 2013

Syrlig nudelsoppa med kyckling

Jag och Joel blev hungriga och kollade igenom skåpen efter föda. resultaten blev denna förträffliga rätt!

Leta fram (blir 4 portioner):
  • 2 kycklingfiléer
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk sesamolja
  • 1 chili
  • 2-3 salladslökar eller 1/2 purjolök
  • 1 paket tunna vetenudlar, risnudlar eller glasnudlar. OBS varierar i tillagning!
  • 1 liter hönsbuljong 
  • 1 pressad lime
  • Sambal oelek
  • Fisksås
  • ev lite citrongräs
  • ev lite färsk koriander
  • salt & peppar
Skär kycklingen i strimlor och marinera i pressad/finhackad vitlök, finhackad chili och sesamolja i drygt en halvtimme eller mer.

Strimla salladslök/purjolök och ev citrongräs. Lägg eventuellt vetenudlarna i blöt. 

Stek kycklingen i en wok eller kastrull och ta sedan i löken och ev citrongräs.

Häll på buljong och eventuellt nudlar

Hur nudlarna ska tillagas varierar lite. Vetenudlar ska koka längre och ibland blötläggas. Risnudlar kan man ha i när soppan är avsmakad och låta koka med tills de är klara. Glasnudlar läggs i precis på slutet, låt dem koka snabbt och ta sedan av soppan från plattan och låt stå några minuter. Läs på baksidan på just ditt nudelpaket!

Låt puttra lite och smaka av med lime, fisksås, sambal oelek, salt och peppar.

Avsluta med att strö över lite grovt hackad koriander om du vill!

måndag 11 februari 2013

Supergoda Kokos- och ananaspannkakor

De här pannkakorna funkar lika bra som frukost som efterrätt! Så galet goda! (det känns också lite som att man sitter intill en strand i sydostasien när man äter dem vilket är himla fint!)

Köp hem detta:
  • 1 dl kokosflingor
  • 1,5 dl mjöl
  • 1/2 dl socker
  • 400ml (en burk) kokosnötsmjölk
  • 2 ägg
  • smör
  • 1 ananas
  • 1/2 dl socker
  • smör
Rosta kokosen gyllenbrun i en torr stekpanna

Blanda hälften av kokosflingorna med mjöl och socker. Rör efter det i äggen och kokosnötsmjölken.

Stek pannkakorna i mycket smör. Ta ca 1/2 dl smet till varje. Ett tips om du vill att det ska gå lite fortare och vara lite enklare är att göra plättar av dem istället!

Skär under tiden du steker pannkakorna ananasen i bitar (bort med stam och skal!) 

Stek sedan ananasen i smör. Ta i socker och rör tills det har smält.

Ät!

(börjar kanske bli tjatigt, men receptet är från icas matkasse)

söndag 10 februari 2013

Stekt kassler med syrlig äppel- och pepparrotssås

Till denna snabba och goda måltid behöver du:

  • ca 600g kassler
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • ca 8-10 potatisar
  • 1/2 kruka persilja
  • olja
  • smör att steka i
  • salt & peppar
Sås
  • 2 msk riven pepparrot
  • 1 rivet grönt äpple
  • 1,5 dl yoghurt
  • salt & peppar
Sätt ugnen på 225 grader

Skala och skär rotfrukterna, lägg dem i en form med olja, salt och peppar.

Riv pepparroten

Blanda med rivet äpple, yoghurt, salt och peppar.

Skiva och stek kasslern

Servera allt och hugg in!

Även detta recept kommer från icas matkasse

lördag 9 februari 2013

Crostini med mumsig bönkräm



Till detta behöver du:

  • 2 minibaguetter eller 1/2 baguett
  • 380g sköljda vitabönor
  • 1/2 kruka basilika
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja
  • salt och peppar
Vrid upp ugnen till 200 grader

Skiva baguetterna tunt  och ringla över olivolja

Rosta med gyllenbruna.

Mixa bönorna och basilikan med 1 msk olivolja, lite vatten och grovt hackad vitlök. Smaka av med salt och peppar.

Lägg en klick röra på varje crostini och njut!

Receptet kommer från icas matkasse

fredag 8 februari 2013

Asiatiska fiskbiffar


En variant av Saras fiskbiffar som funkar lika bra som förrätt som varmrätt!

Till detta behöver du:
  • 4 st frysta laxfiléer
  • 1/2 paket fryst torsk eller ca. 2 frysta torskfiléer
  • 1 ägg
  • 1 msk ströbröd
  • lite lite vatten
  • 1/2 tsk salt
  • peppar
  • ca 1 msk riven ingefära
  • 1 röd chili
  • 1/2 citrongräs
  • 1 vitlöksklyfta
  • Rivet skal av 1/2 lime
Tillbehör
  • Ris, klyftpotatis eller en sallad
  • Cremé fraiche + sweet Chilisås
  • Lime
Klipp sönder fisken, blanda ströbrödägg, vatten och salt.  

Ta i riven ingefära, hackad chili, pressad vitlök, rivet limeskal och lite limesaft.

Forma smeten till fina små biffar och stek i lite smör. Ett tips när man steker är att stoppa in de färdiga i ca 100 grader i ugnen, då håller de sig varma och man riskerar inte att de är råa i mitten.

Servera med limeklyftor och sweet chilisås!

Printfriendly