tisdag 20 december 2011

God Jul!

Bildkällan vet jag tyvärr inte
God Jul alla fina människor! Nu tar jag mitt pick och pack och far till ett fjärran land.
Kom ihåg att äta riktigt mycket och god mat, för det bästa med julen är maten eller hur?

Adios <3

Julspellista gjort av Rebecca: Exelent Julspellista

måndag 19 december 2011

Asiatisk Quorngryta

Till cirka 5 fina människor behöver du:

  • 2 påsar fryst quornfärs (600g) (eller köttfärs om du är super kötterian)
  • 1 1/2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • några skedar röd currypaste
  • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
  • 1 dl grädde, mjölk eller vatten
  • någon klunk grönsaksfond
  • 1 burk kikärtor (400g)
  • ungefär 350 g blomkål
  • 1 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander
  • 1 lime i klyftor
  • olja
  • salt och peppar
Till servering:
  • Ris 
  • eller naanbröd (asgott bröd från indien som blir bäst om man bakar själv, men det går självklart strålande att köpa det i en affär också)
Hacka lök, vitlök och chili.

Stek det med en matsked currypaste i lite olja i en gryta. 

Ta i quornfärsen efter en liten stund.

Ta i kokosmjölk, fond och någon form av vätska. Låt det puttra under lock i 5 minuter.

Dela blomkålen i små buketter och häll av kikärtorna. Blanda i det i grytan och koka lite till.

Smaka av med salt, fond och currypaste.

Servera grytan med limeklyftor, koriander, jordnötter, naanbröd eller ris.

Gotteligottgott!




söndag 18 december 2011

Svingoda Revbensspjäll

Till dessa spjäll behöver du:
  • ungefär 1,5 kilo revben
  • 1 flaska porter eller annan mörk öl (ca. 3 dl)
  • 3/4 dl japansk soya
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 1 dl äppeljuice-koncentrat
  • 1 gul lök i klyftor
  • salt & peppar
Värm upp ugnen till 175 grader

Koka ihop öl, soya, sirap, chiliflakes, äppeljuice, lök och lite peppar. Låt småkoka runt 10 minuter utan lock.

Gnid spjällen med salt och lägg dem i en ungsform.

Häll på skyn och tillaga det hele i 1 timma och 45 minuter. Vänd på dem och häll på lite sky ibland.

Ta ut revbenen och skär upp dem. Stoppa tillbaks dem i skyn.

Brassa på ugnen till 225 grader grill (huggtänders-symbolen).

Stoppa in köttet i ungefär 10 minuter till.

Mums, mums, mums!

Servera med ex kålsallad, ungsbakade äpplen & lök, bröd, coleslaw eller något annat du gillar.

Receptet kommer ifrån Buffé nr 12 2011

SötStarka äpplen och lök

Supergott till revbensspjäll, köttbullar eller skinka


Till detta behöver du:

  • 4 äpplen
  • 2 rödlökar
  • 1/2 chili
  • 1 dl lönnsirap
  • 1/2 dl japansk soya
  • 1/2 citron
Sätt ugnen på 225 grader

Klyfta lökarna och lägg dem i en form.

Blanda lönnsirap, chili, soya, och juicen från citronen

Häll såsen över löken och salta och peppra lite. 

Stoppa in formen i ugnen och låt det gosa till sig i en kvart.

Dela äpplena i klyftor och blanda i dem. Låt allt stå i ugnen i ytterligare 15 minuter.

Klart att ätas!

Receptet kommer ifrån Buffé nr 12 2011

Syrlig och färgglad kålsallad

Den här salladen passar superbra till revbensspjäll

Du behöver följande:
  • ca ett halvt kilo blandad kål tex grökål, rödkål och vitkål
  • 1 granatäpple
  • en halv citron
  • en näve hackade nötter eller mandel
  • Olivolja
  • salt och peppar
Strimla kålen och lägg den i en stor fin skål

Dela granatäpplet  (på den längden du delar en grapefrukt) och banka ut kärnorna genom att slå en träsked eller dylikt på skalet. För tydligare instruktion titta på den här lilla videon! Lägg dem i skålen också.

Blanda ca 3 msk olivolja, citronjuicen och lite salt och peppar.

Häll dressingen över salladen och blanda runt. Krama kålen ordentligt så att den blir extra gosig. Låt stå i ungefär 10 minuter

Hacka nötter och toppa med dem precis innan servering.

Receptet kommer ifrån Buffé nr 12 2011


måndag 12 december 2011

Flygande Jakob!

Den bästa retro-maten någonsin! Jag älskar combon banan, curry och chilisås toppat med jordnötter.

Du behöver följande udda ingredienser:

(Till ca. 4-5 personer)
  • 1 grillad kyckling (tydligen tog man kyckling stekt i italiensksalladskrydda i orginal-receptet så det smakar säkert alldeles utmärkt också )
  • 1 banan
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl chilisås
  • 3 tsk curry
  • 1 paket bacon
  • jordnötter
Börja med att skruva upp ugnen till 225 grader.

Ta bort allt kycklingkött från skrovet.

Skala och dela bananen.

Vispa grädden

Blanda i curry och chilisås

Lägg kycklingen i en form, lägg på bananbitarna och bre över grädden.

Skjuts in i ugnen i 20 minuter.

Servera maten med ris, sallad och toppa med stekt bacon och jordnötter.

Förvånansvärt gott!


Självklart måste man ju lyssna på något retro-aktigt som tex: Dexys Midnight Runners - Come on Eileen i köket!

Smöriga och goda Lussebullar

Lussebullar kan ju vara något av det godaste med hela julen så gör dem i mängder och ät (mycket god frukost!)

Du behöver:

  • 200g smör
  • 5 dl röd mjölk
  • 2 små paket saffran (1g) 1 tsk socker eller en sockerbit
  • 1 krm salt
  • 1 paket jäst
  • 1 1/2 dl socker
  • 3 msk ljummet vatten
  • 2 ägg
  • 16-17 dl vetemjöl
  • 1 ägg att pensla med
Fyllning:
  • Russin eller smör+mandelmassa
Smält smöret och häll i mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader)

Mosa saffran och 1 tsk socker i en mortel.

Blanda ner saffranet i mjölk och smör blandningen. (Så otroligt fin färg)

Smula jästen i en bunke eller hushållsassistent.

Strö över salt och socker.

Häll på vattnet och rör om.

Rör i saffransmjölken och äggen.

Ta i lite mjöl i taget under omrörning, spara ca 1 dl till utbakningen.

Blanda ca. 5 min i assistenten/med elvispens degkrokar eller arbeta den 10 min för hand med tex en trägaffel.

Låt den jäsa i 1 till  1 1/2 timme under en bakduk.

När den har jäst och är sådär mjuk och mysig som en babymage häller du ut den på ett mjölat bord och knådar den lite.

Sätt ugnen på 250 grader.

Nu får du välja hur du vill fortsätta, jag gjorde hälften lussekatter och hälften snurrlussebullar.

Lussekatter: Dela degen i 32 bitar (Dela degen i 2 bitar, dela dem i 4 per bit och varje bit i 4 nya bitar). Forma dem till S eller någon annan fin form och tryck ner russin där du tycker att det passar.

Några tips från Anna B:s eminenta julkokbok

Lussesnurrbullar: Dela degen i 4 klumpar och kavla ut. Bre på mycket smör (värm det kort i mikron så att det blir lite mjukt). Riv över mandelmassa och rulla ihop degen till en korv. Dela varje korv i ca 10 delar och lägg i bullformar eller på en bakplåtspapprad  form.

Täck bullarna eller katterna med en bakduk och låt jäsa 10 minuter.

Pensla dem med ägg och sätt in dem ganska högt upp i ugnen. Låt dem gräddas i cirkus 8 minuter.

Lägg på en bakduk när de är klara och låt svalna.

Tänk på att lussebullar väldigt lätt blir torra så frys in dem så fort de kallnat (eller ät upp dem direkt)

Receptet kommer från denna bok av Anna & Fanny Bergenström


En mycket fin Julskiva som man kan spela när man julpysslar: She & Him - A Very She & Him Christmas





torsdag 8 december 2011

Beccis Snickers!

Det här godiset är så fruktansvärt gott!

Du behöver följande:
  • 1 burk jordnötssmör eller ca. 350g egengjort
  • 1 dl socker
  • 1 dl kokos
  • 2 dl ljus sirap
  • ca. 8 d krossade l K-special flingor eller Rice Krispies
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 chokladkakor (ca 300-400g)

Smält jordnötssmör, socker, kokos och sirap i en kastrull.

Häll ner flingorna och vaniljsockret och rör om till en smet.

Bred ut smeten i en bakplåts-klädd långpanna. Tryck ut den lite (den ska vara ca 1 cm tjock) med en potatismosare eller en gaffel.


Smält chokladen. Jag brukar göra det med vattenbad för det är så lätt att bränna chokladen i kastrull eller mikro.

Bred ut chokladen över fling och jordnötsblandningen.

Ställ plåten på ett kallt ställe och skär sedan godiset i fina bitar när det har blivit lite hårt.

Och när du bakar, varför inte spela detta fina album? Fleet Foxes - Helplessness Blues



onsdag 7 december 2011

Typ världens godaste mat!

I denna fantastiska Jamie Oliver skapelsen kan du ta i lite vad du känner för i den mängd du vill, det kan liksom inte bli dåligt!



























  • Någon fisk, frysta lax- och torskfiléer tycker jag fungerar mycket bra. Räkna ca 1 per person
  • Räkor, musslor och bläckfisk om du vill ha det
  • Några potatisar ungefär 2-3 per ätande mun
  • 1 knippe sparris
  • 1 citron
  • 1/2-1 chili
  • 1 fänkål
  • Timjan (helst färsk)
  • olivolja 
Börja med att sätta ugnen på högsta värme.

Skala, klyfta, salta och olivolja potatisen. Stoppa in ganska högt upp i ugnen tills det är klart.

Hacka chili

Dela fänkålen i mindre bitar. Ta loss "bladen" och dela dem. Ät inte "pinnarna" och mitten.

Ta bort det träiga längst mer på sparrisen genom att bryta lite lätt tills den går av eller dra lite i den.

Skala räkor och tina och dela fisken i mindre bitar (salta och peppra fisken)

När potatisen nästan är klar börjar du steka grönsakerna med chili, timjan, salt och peppar.

Stek fisken i olivolja. Ta bort pannan från värmen och vänd i räkorna så att de bara blir lite varma.

Lägg upp potatisen på ett fat, lägg på grönsaker, fisk och räkor och avsluta med att pressa över citron och ringla på lite olivolja.

Dör godhets döden!


Printfriendly